Απολογισμός Εκδηλώσεων ΣΦΚ 2013

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Προσφορά Συλλόγου Φίλων Κέας στο Ιατρείο Κέας. Με την ενεργή συμμετοχή Μελών του Συλλόγου Φίλων Κέας, καλύφτηκαν μερικές από τις επείγουσες ανάγκες του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Κέας. Πιο συγκεκριμένα η κα Άννα Δρακοπούλου-Κροντηρά δώρισε ένα καινούργιο ηλεκτορκαρδιογράφο, και ο ΣΦΚ αρκετά φάρμακα, ιμάντες πρόσδεσης για το φορείο καθώς και αναλώσιμα υλικά. Στην τελετή παράδοσης του υλικού της 5ης Ιανουαρίου παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Κέας κ. Αντώνης Δεμένεγας.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Κοπή Πίτας 2013 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Την Κυριακή 3/2 ο ΣΦΚ προσκάλεσε τα Μέλη και τους φίλους του σε μια εκδήλωση ‘Δύο-σε-Ένα’ γιατί η εκδήλωση αυτή είχε δύο σκέλη:

α/ την επίσκεψη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και την ομαδική ξενάγηση στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο ‘Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας’.

β/ Μετά μεταφερθήκαμε στο ισόγειο του Μεγάρου Σταθάτου. Εκεί πάνω από 70 Μέλη και φίλοι του ΣΦΚ, χάρηκαν την κοπή της πίτας και όλοι μαζί αντάλλαξαν τις ευχές της Προέδρου και των Μελών του Δ.Σ. για τη νέα χρονιά 2013.

Επίσης διατέθηκε το ημερολόγιο 2013 με θέμα τα αγριολούλουδα της Κέας που επιμελήθηκε η Ρένα Καρακατσάνη.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Την Τετάρτη 10/4 στα γραφεία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης διεξήχθη η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΦΚ.

ΜΑΙΟΣ: Ο ΣΦΚ οργάνωσε ακόμη μια πετυχημένη και πρωτότυπη εκδήλωση για την Πρωτομαγιά. Μέλη και φίλοι του Συλλόγου βρέθηκαν στο περιβολάκι του Βρανά (πάνω από το νεκροταφείο της Ιουλίδας) με τσιπουράκι, μεζέδες και καλή διάθεση. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Βρανά Γρέκα για την φιλοξενία του!

ΙΟΥΝΙΟΣ: Το Σάββατο 29/6 ο ΣΦΚ διοργάνωσε μια ημερίδα με θέμα “Η Κέα του σήμερα και του αύριο: Προκλήσεις και Ευκαιρίες!” στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κέας ‘Στυλ. Ρέστης’ στην Κορρησία. Ήταν μια προσπάθεια προκειμένου να βοηθηθεί η τοπική κοινωνία, έχοντας προσκαλέσει αξιόλογους ομιλητές που ανέλυσαν την διαμορφούμενη κατάσταση και πρότειναν ιδέες και λύσεις, δηλ. σκιαγράφησαν το δεύτερο σκέλος του τίτλου της ημερίδας, αναφερόμενοι στις προκλήσεις και ευκαιρίες του νησιού που μπορούν να βοηθήσουν την νέα υπό διαμόρφωση κατάσταση.  Μίλησαν οι:

  • Ευαγγέλου Γιάννης με θέμα την ‘Τουριστική Ανάπτυξη’
  • Ευθυμιόπουλος Ηλίας με θέμα τo ‘Το τοπίο της Κέας’
  • Κορασίδης Μόσχος με θέμα την ‘Αγροτική Ανάπτυξη’.
  • Μπένος Σταύρος με θέμα την  ’Ο ρόλος των πολιτών στην ανάδειξη των μνημείων’. 

Ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση με ερωτήσεις του κοινού και απαντήσεις των ομιλητών.

Το επόμενο πρωϊ της Κυριακής 30/6, Μέλη του Δ.Σ., οι ομιλητές κ.κ. Σταύρος Μπένος που ηγείται της Πρωτοβουλίας ‘ΔΙΑΖΩΜΑ” για την διάσωση των αρχαίων θεάτρων τηε χώρας μας και το Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας Γιάννης Ευαγγέλου, συνοδευόμενοι από την επικεφαλής των ανασκαφών Καθηγήτρια Εύα Σημαντώνη-Μπουρνιά και την ερευνήτρια αρχαιολόγο Τάνια Πανάγου, επισκεφτήκαμε την Καρθαία. Πέρα από την ξενάγηση των δύο αρχαιολόγων και τις γνώσεις του κ. Μπένου, τέθηκαν οι βάσεις για το πρόγραμμα που υιοθέτησε ο ΣΦΚ για το 2014 με σύνθημα “Αγαπώ την Κέα, στηρίζω την Καρθαία”.

ΙΟΥΛΙΟΣ: Αρτοκλασία Αγ. Αιμιλιανού & Koundouraki Beach Party. Ίσως η κορυφαία εκδήλωση της χρονιάς! Για δεύτερη φορά, έτσι και το 2013 ο Σύλλογος Φίλων Κέας διοργάνωσε μια δέηση με αρτοκλασία στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Αιμιλιανού στον Κούνδουρο. Αμέσως μετά ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται στην παραλία του μικρού Κούνδουρου, Koundouraki Beach. Εκεί κάτω από το Σεληνόφως του Ιουλίου, απολάυσαμε μια ζωντανή συναυλία από το συγκρότημα ‘Rockfor+1’ που έπαιξε Ελληνικά και ξένα κομμάτια, ξεσηκώνοντας τον κόσμο για χορό καί γλέντι πάνω στην άμμο, με πάνω από 300 άτομα να συμμμετέχουν. Η εκδήλωση (με ελεύθερη είσοδο) σκοπό είχε την ενίσχυση του ‘κουμπαρά’ για την αποπεράτωση των αρχαιολογικών ανασκαφών του θεάτρου της Καρθαίας.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Στα πλαίσια των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού, που οργάνωσε ο ΣΦΚ με τίτλο ‘’Καλλιτεχνικές πλεύσεις-Αύγουστος 2013’’ οργανώθηκαν με επιτυχία:

α) Το Σάββατο 3/8 το Σύνολο Αναγεννησιακής Μουσικής  «ΑΥΛΟΣ» & το Φωνητικό Συγκρότημα «ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ», έδωσε μια μοναδική συναυλία στο Αμφιθέατρο του Λαογραφικού & Πολιτιστικού Μουσείου στη θέση Μυλοπόταμος της Τζιάς, που μας ‘έπλευσε’ σε ένα μουσικό ταξίδι στην Ευρώπη της Αναγέννησης με ακούσματα από την Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία, τα περισσότερα αφιερωμένα στον Έρωτα και τη Χαρά της Ζωής,

και

β) Η  Έκθεση Ζωγραφικής, με θέμα “Το καράβι”, που ‘έπλευσε’ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κέας ‘Στυλιανός Ρέστης’.  Τα εγκαίνια έγιναν την Παρασκευή 9 Αυγούστου και ώρα 20:00.   H Έκθεση παρέμεινε ανοικτή για το κοινό μέχρι την 18η Αυγούστου 2013.

Εξέθεσαν οι καλλιτέχνες:

Αθανασάκη Τζούλη, Αρβανίτη Πεπέτα, Αυγουστίδης Σταύρος, Γιαννούκος Θανάσης, Γκρήν Εύα, Δανόν Τίνα, Ευσταθίου Λεωνίδας, Ιντζαραπη Μαντόνα, Κανταρτζή Βίκυ, Κασπίρης Γιώργος, Κυριαζάκης Τηλέμαχος, Κωνσταντινίδου Ζέτα, Μπλιάτσου Γεωργία, Μορφοβασίλη Ρούλα, Νικολαϊδη Νίκη, Παπά Άννα, Παλαιοκρασά Μαριλένα, Σπυρούλη Βαρβάρα, Ταμέρης Γιώργος, Φούνκ Έφη, Χρυστέα Μαίρη, Χιονάτος Γιώργος, Χαρβαλιά Άντα, Χαρβαλιά Αγυρώ, Cullins Tom και Ponti Luciano.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά και υλοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 10  το ‘’2o Summer Bazaar ΣΦΚ’’ στη μικρή πλατεία του Λιμανιού του νησιού. Πωλήθηκαν  διάφορα αντικείμενα που προσέφεραν μέλη και φίλοι του Συλλόγου, για την ενίσχυση των σκοπών του. Αποτέλεσε την μεγαλύτερη σε έσοδα εκδήλωση του ΣΦΚ για τη χρονιά 2013. Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης την καθιερώνει και για το 2014.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Ο ΣΦΚ διοργάνωσε μαθήματα παραδοσιακών χορών (με έμφαση στα νησιώτικα), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κέας ‘Στυλ. Ρέστης’ στην Κορρησία, τις ακόλουθες ημέρες:
• Παρασκευή 2/8/13
• Κυριακή 4/8/13
• Δευτέρα 5/8/13
• Τρίτη 6/8/13 και
• Τετάρτη 7/8/13.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Δωρεά πρός τη Μονή Καστριανής ποσού 500€ για την επισκευή της στέγης. Επίσης δόθηκαν 30€ στο Κέντρο Υγείας Κέας για τον νοσηλευτή και 70€ για το Πολιτιστικό & Λαογραφικό Μουσείο στο Μυλοπόταμο.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Οικονομική και υλική συνδρομή και συμμετοχή του ΣΦΚ στην καμπάνια ‘Στείρωση Αδέσποτων Γατιών’. Εκπρόσωποι του Δ.Σ. του ΣΦΚ και αρκετά Μέλη μας ήταν εκεί για να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ : Το Σάββατο 30/11 με μεγάλη συμμετοχή η πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη μας  στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να απολαύσουμε την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος“ του Αμερικανού Joshua Garrick. Μας ξενάγησε ο ίδιος ο φωτογράφος/καλλιτέχνης/φιλέλληνας Josh Garrick. Τον προσκαλέσαμε να επισκεφτεί την Τζιά το καλοκαίρι του 2014 και να φωτογραφήσει τα εκθέμετα του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέας.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι 14/12  συνάθροιση των μελών και φίλων του Συλλόγου, στην Αθήνα, στη ταβέρνα “ΕΝΑΣΤΡΟΝ” στου Ψυρρή. Με συμμετοχή πάνω από 80 Μελών & Φίλων του Συλλόγου και με πολύ κέφι, το Χριστουγεννιάτικο γλεντι μας ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014: Γιορτή Κοπής Πιτας ΣΦΚ 2014 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας. Την Κυριακή 2/2/14 πραγματοποιήσαμε μια εκ νέου εκδήλωση ‘Δύο-σε-Ένα’ γιατί η εκδήλωση αυτή είχε δύο σκέλη:

• Πρώτα την επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και την ομαδική ξενάγηση στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ Το πλοίο – οι θησαυροί – ο Μηχανισμός”, μετά αποτίσαμε φόρο τιμής στο μεγαλειώδες άγαλμα του Κούρου της Κέας που χρονολογείται περί το 530-520 π.Χ. και βρέθηκε στην Κορρησία!

• Αμέσως μετά το τέλος της ξενάγησης μεταφερθήκαμε στο café του Μουσείου όπου με ελαφρύ μπουφέ, κρασάκι και καλή διάθεση ευχηθήκαμε για την “Καλή Χρονιά 2014” και κόψαμε την πίτα του Συλλόγου.

 Αθήνα, 14 Μαρτίου 2014.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: