Προστασία, Ανάπτυξη, Πολιτισμός για την Κέα που αγαπάμε!
Οι Θέσεις μας για το Χωροταξικό
Οι θέσεις του Συλλόγου Φίλων Κέας στο μείζον θέμα των συζητήσεων σχετικά με το νέο Χωροταξικό νομοσχέδιο διατυπώθηκαν στην «Ανοικτή Επιστολή» στις αρχές Ιουνίου 2007 του ΣΦΚ προς τον Δήμαρχο Κέας κ. Νικ. Δεμένεγα, τον Έπαρχο κ. Στ. Λέπουρα και τους Συλλογικούς Φορείς της Κέας, ως ακολούθως:
Προς τον κ. Νίκο Δεμένεγα, Δήμαρχο Κέας (e-mail: KEA@KEA.gr)
Η Επιτροπή Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΣΦΚ
Κοιν.: 1. προς τον κ. Στέφανο Λέπουρα, Έπαρχο Κέας – Κύθνου (e-mail: stegadi@otenet.gr)
2. Προς όλους τους συλλόγους και φορείς της Κέας
Θέμα: Το μέλλον της Κέας – Τζιά ή Τζιαμάϊκα ?
– Χωροταξικός σχεδιασμός και γενικές κατευθύνσεις.
Το κείμενο συζήτησε και επεξεργάσθηκε η Επιτροπή Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Οικολογίας του Συλλόγου μας . (Ράνια Κλουτσινιώτη, Αθανάσιος Ζούλιας, Ασπασία Κουζούπη, Γεωργία Μπλιάτσου).
Τους τελευταίους μήνες, έχει αρχίσει να γίνεται έντονη η αίσθηση, ότι στο νησί που όλοι αγαπήσαμε, όλα τα μεγέθη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
– Αυξάνεται ραγδαία ο εποχιακός πληθυσμός και τουρισμός. Πριν από λίγα χρόνια γκρινιάζαμε όταν δυσκολευόμαστε να βρούμε θέση στο μοναδικό πλοίο και θεωρούσαμε ότι με το δεύτερο πλοίο θα λύναμε το πρόβλημά μας. Τώρα πλέον τα δύο πλοία δεν είναι αρκετά για τα καλοκαιρινά ή εορταστικά Σαββατοκύριακα. Ο επεκτατικός χαρακτήρας μιας ανάπτυξης που τείνει να καταλάβει τον χώρο κάθε πρόσκαιρης λύσης και να αναπαράγει το πρόβλημα σε μικρό χρονικό διάστημα.
– Αυξάνεται ο δομημένος όγκος στο νησί μας, χωρίς ευτυχώς να έχει φτάσει ακόμα στα απεχθή σημεία κορεσμού άλλων «γκλαμουράτων» κυκλαδίτικων νησιών.
– Αυξάνονται οι εκπρόσωποι μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων (αρχιτέκτονες και ιδιώτες) που οργανώνουν μεθοδικά τα επόμενα βήματά τους για την «απόβασή» τους στο νησί, με αναπτυξιακές στρατηγικές και πομπώδεις υποσχέσεις με ή χωρίς την συνεργασία της ντόπιας κοινωνίας.
– Αυξάνονται οι συχνά παραθαλάσσιες ανοικτές δεξαμενές αναψυχής και τα φαινόμενα κατασπατάλησης του φυσικού πόρου «νερό» που σύμφωνα με τους ντόπιους αγρότες δεν επιτυγχάνει πλέον τον ετήσιο κύκλο αναπλήρωσης του.
– Αυξάνονται δυστυχώς οι άνθρωποι, που έρχονται στο νησί όχι επειδή το αγάπησαν έτσι όπως είναι, αλλά με την ελπίδα να επενδύσουν χίλια για να πάρουν δύο χιλιάδες σε λίγα χρόνια. Αυξάνονται τέλος αυτοί, που όπως πολύ επιτυχώς επισήμανε ο κ. Καρράς, ο ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, θέλουν να πλουτίσουν πρόσκαιρα αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο νησί.
– Αυξάνονται τα απόβλητα και σύντομα ίσως χρειασθεί να γίνει και δεύτερος βιολογικός καθαρισμός σε κάποια άλλη όμορφη παραλία κάποιου άλλου αναπτυσσόμενου τμήματος του νησιού.
– Αυξάνονται τα οικιακά απορρίμματα χωρίς όμως να αυξάνονται οι δυνατότητες επεξεργασίας τους.
Αντίθετα :
– Μειώνονται έντονα τα αποθέματα του νερού. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι απειλείται και ο υδροφόρος ορίζοντας από αποχετεύσεις και από την διείσδυση της θάλασσας.
– Μειώνονται έντονα τα ενεργά αγροτεμάχια και η γεωργική παραγωγή του νησιού.
– Μειώνονται οι απασχολούμενοι στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή , αφού η οικοδομή τους δίνει πολύ μεγαλύτερα ημερομίσθια και η κτηματική δραστηριότητα ξεπουλήματος της γης τους, μπορεί να τους χαρίσει πρόσκαιρο αλλά μη παραγωγικό πλούτο.
– Μειώνονται οι όμορφες ερημικές παραλίες και αρχίζουν να κτίζονται ακόμα και γκρεμοί δύσβατοι με κλίση πάνω από 35%. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι σε τέτοιες κλίσεις κάποιοι ιδιοκτήτες προσπαθούν να κτίσουν επαύλεις κατάλληλες για τον επίπεδο κάμπο της Λαμίας.
Όλες αυτές οι παρατηρήσεις κάνουν πιο έντονα τα ερωτήματα των φίλων της Κέας, ντόπιων και εποχιακών για το πού πάμε.
Στην ομολογουμένως ενδιαφέρουσα εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας που έγινε στην Τζιά την 1η Ιουνίου 2008, τέθηκαν με σαφήνεια διάφορα θέματα και έγιναν αντιληπτές οι επιλογές που έχουμε και για τις οποίες πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα.
– Θέλουμε την Τζιά που ξέραμε? Ήπια αναπτυσσόμενη και με σεβασμό των περιουσιών όλων των κατοίκων, που θα πρέπει να ενημερωθούν για τα εναλλακτικά μοντέλα ανάπτυξης με έμφαση στον αγροτουρισμό, την βιοκλιματική αρχιτεκτονική και τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας?
‘Η θέλουμε την Τζιά – Τζιαμάικα με τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα -«κόμπλεξες»!- με χωρητικότητα κλινών άλλη μια χειμερινή Τζιά το καθένα, με πισίνες και Spa και με τα αναρίθμητα συγκροτήματα κατοικιών – οικισμών σε κάθε δυνατό σημείο.
– Επίσης σημαντικό κοινωνικό θέμα είναι το τι θα πρέπει να πει κανείς στους εκατοντάδες των κατοίκων που σήμερα ζουν με την ελπίδα να πουλήσουν κάποιο «τεσσάρι» στις εκτός σχεδίου περιοχές, (είτε σε μεμονωμένους αγοραστές, είτε σε μεγάλες εταιρείες «προετοιμασίας της οικοπεδοποίησης» των αγροτικών εκτάσεων).
Όλα αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να προηγηθούν κάθε τοπικού χωροταξικού σχεδίου. Θα πρέπει μέσα από το Εθνικό Χωροταξικό, τα Ειδικά και τα Περιφερειακά Χωροταξικά να επιλέξουμε το επιθυμητό μοντέλο ανάπτυξης για το νησί μας. Το μοντέλο αυτό δεν είναι απαραίτητο να είναι όμοιο με το μοντέλο κάποιου άλλου κυκλαδίτικου νησιού.
Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν τα πάντα «Μύκονος και Σαντορίνη», ούτε όμως είναι εύκολο να παραμείνουν τα πάντα έρημες περιοχές άγριας φύσης σε απόσταση 40’ από την Αττική.
Τι προτείνουμε να γίνει:
Ο ΣΦΚ πιστεύει ότι μπορούμε να κάνουμε μια προσπάθεια για την διατύπωση μιας σειράς από αρχές, πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές και οικονομικές που θα είναι οι πυλώνες κάθε μελλοντικής δραστηριοποίησης. Με την καλόπιστη πρόθεση συνεισφοράς μας προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε σε όλους του φορείς του Νησιού, από τον έπαρχο και τον Δήμο μέχρι τους άλλους συλλόγους και φορείς τις παρακάτω αρχές, με την ελπίδα ότι θα προστεθούν από αυτούς και άλλες περισσότερες:
– Κάθε κομμάτι γης έχει την αξία του και είναι σεβαστό περιουσιακό στοιχείο. Θα πρέπει οπωσδήποτε, το οποιοδήποτε χωροταξικό του νησιού να το λάβει υπόψη του και να προτείνει εναλλακτικά μοντέλα ανάπτυξης και αξιοποίησης που θα πείσουν τους κατοίκους για την αξία της γης τους και την δυνατότητα αξιοποίησής της με τρόπους διαφορετικούς από τις συνήθεις «τουριστικές μεζονέτες».
– Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι η Τζιά είναι ένα συγκεκριμένο κλειστό οικοσύστημα με περιορισμένους φυσικούς πόρους, και ότι το θαλάσσιο περιβάλλον της είναι εντελώς μετρήσιμης αντοχής, σε αριθμό ανθρώπων και ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Πρέπει οπωσδήποτε να υπολογισθεί ο ανεκτός αυτός βαθμός κορεσμού του οικοσυστήματος πριν το οικοσύστημα καταρρεύσει οριστικά και αμετάκλητα. Ο καθορισμός του βαθμού αυτού σε κατοίκους και σε δομημένες εκτάσεις και χρήσεις θα πρέπει να προηγηθεί κάθε χωροταξικής προσπάθειας, με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα 15 χρόνια και θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει στις διάφορες απόπειρες χωροταξικού σχεδιασμού του νησιού μας και ιδίως στο ΣΧΟΟΑΠ.
– Απόλυτη προστασία της γεωργικής γης, κίνητρα ενίσχυσης αγροτικών δραστηριοτήτων. Ενίσχυση και προβολή των ιδιαίτερων ντόπιων προϊόντων (λόζα, κρασί, μέλι κ.λπ.) και προσπάθεια ένταξής τους σε χαρακτηρισμούς προϊόντων προέλευσης. Μελέτη άλλων παρόμοιων παραδειγμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό . Εξασφάλιση όρων δόμησης για άνετες αγροικίες με όλους τους αναγκαίους χώρους αποθήκευσης και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, ακόμα και για κάποιο οινοποιείο.
– Προστασία του αποκαλούμενου δάσους της βαλανιδιάς, το «ιερό» αυτό δένδρο της Τζιάς. Δεν νομίζουμε ότι είναι απαραίτητη η απαγόρευση της δόμησης μέσα στις περιοχές αυτές γιατί θα τις μισήσουν οι ιδιοκτήτες της. Να μπορούν να δομηθούν με ρυθμίσεις κάποια τμήματά τους χωρίς κοπή δένδρων και φυσικά με έγκριση της δασικής υπηρεσίας.
– Να καθορισθούν άμεσα οι ζώνες επιθυμητής οικιστικής ανάπτυξης με έμφαση στους οικιστικούς σχηματισμούς της ενδοχώρας και των ΜΗ παραθαλάσσιων περιοχών. Στις ζώνες αυτές να συνεχισθεί και να ενθαρρυνθεί απρόσκοπτα η δόμηση με τους όρους που θα καθορισθούν από εμπεριστατωμένες πολεοδομικές μελέτες που θα εγκριθούν με Π.Δ. Η αρτιότητα θα μπορεί να είναι 4 και 8 στρέμματα ανάλογα με την περιοχή. Επίσης να οριοθετηθούν οι οικισμοί που προϋπήρχαν του Ν.1337/83 (Ιουλίδα, Κορησσία, Βουρκάρι), με επεκτάσεις μόνο για την Κορησσία καθώς και οι επιθυμητοί για ήπια ανάπτυξη οικισμοί στην ενδοχώρα με κατοίκους χειμώνα και καλοκαίρι (Κάτω Μεριά, Ελληνικά και για καθαρά αναπτυξιακούς λόγους τα Χαβουνά και τα Αστρά ), με γνώμονα πάντα τον βαθμό κορεσμού του νησιού.
– Να καθορισθούν άμεσα οι προστατευόμενες ζώνες παραλιών και ο τρόπος δόμησης στις παράκτιες περιοχές. Ο καθορισμός των όρων δόμησης να γίνει με Π.Δ. και σύμφωνα με τις ειδικές χωροταξικές μελέτες για τις παράκτιες περιοχές που πρόκειται να ψηφισθούν σύντομα. Να καθορισθούν τα ανεκτά μεγέθη τουριστικών εγκαταστάσεων σαν σύνολο κλινών για το νησί και ειδικά σαν μέγεθος κάθε μονάδας .
– Να προστατευθούν άμεσα όλα τα πραγματικά και αναγνωρισμένα μνημεία αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ο περιβάλλον χώρος τους σε ακτίνα τουλάχιστον 50 μ. Να ενθαρρυνθούν οι πρωτοβουλίες διάσωσής τους. Να ξεκινήσουν διαδικασίες για την κήρυξη σαν διατηρητέων των παραδοσιακών συμπλεγμάτων παλαιών «καθοικιών» που κοσμούν το νησί. Να μην μετράνε σε Σ.Δ. και Κάλυψη όσο παραμένουν στην ήπια παραδοσιακή τους χρήση.
– Να μελετηθεί ειδικά ο τρόπος ανάπτυξης και προστασίας της Περιοχής NATURA 2000 με ειδική μελέτη που θα εγκριθεί με Π.Δ. Με απόλυτη προτεραιότητα να προχωρήσει η αποκατάσταση των παλαιών «καθοικιών» στην περιοχή αυτή.
– Να αναδειχθούν όλα τα πετρόκτιστα παραδοσιακά μονοπάτια του νησιού, να αναγνωρισθούν σαν μονοπάτια και να ενσωματωθούν σαν δίκτυο κίνησης πεζών στους πολεοδομικούς χάρτες. Να αναγνωρισθούν όλοι οι πραγματικοί δρόμοι προ του 1923 (από χάρτες Γ.Υ.Σ. και από αεροφωτογραφίες) και να αναδειχθούν σαν ιστός κυκλοφορίας στο νησί.
– Να είναι απολύτως υποχρεωτική η κατασκευή πραγματικών κλειστών δεξαμενών νερού για την συλλογή όμβριων. Να καταγραφούν όλες οι δεξαμενές νερού και να διευκολυνθεί η δημιουργία τους με απλή άδεια από το Δήμο (ο οποίος θα τις καταγράφει στο υδάτινο δυναμικό του νησιού και θα παρακολουθεί τυχόν αλλαγές της χρήσης τους), ώστε να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι από την υποχρέωση πληρωμής των ελάχιστων αμοιβών μηχανικών και των φορολογικών μιας άδειας στην πολεοδομία, που με τα σημερινά δεδομένα συνήθως ξεπερνούν αρκετές φορές την αξία των δεξαμενών.
– Να ενθαρρυνθούν οι ήπιες μικρού μεγέθους οικιακές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά και μικρές ανεμογεννήτριες). Να ενθαρρυνθούν οι βιοκλιματικές κατασκευές με έμφαση στην πέτρα και να δοθούν κίνητρα στους όρους δόμησης. Επίσης να ενθαρρυνθούν οι διαδικασίες ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων και κομποστοποίησης τους για την παραγωγή εμπλουτισμένου εύφορου χώματος. Αυτό μπορεί να γίνεται και σε ατομικό επίπεδο κάθε κατοικίας, ειδικά στις εκτός οικισμών περιοχές.
– Να τεθεί στόχος παραγωγής του 50% της ενέργειας του νησιού από ανανεώσιμες πηγές στα επόμενα 10 χρόνια. Να γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη από ειδικούς μελετητές που θα εντοπίσουν στο νησί χώρους για εγκατάσταση μιας μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανακυκλώσιμες πηγές (κυρίως φωτοβολταϊκά). Η εγκατάσταση θα μπορεί να γίνει με ιδιωτική ή δημοτική πρωτοβουλία ή με συνεργασία τους και φυσικά με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος χώρου.
– Να καθορισθεί ο εκτιμώμενος βαθμός κορεσμού του οικοσυστήματος της Τζιάς.
Για πόσους κατοίκους μιλάμε? Για πόσες κλίνες και πόσους εποχιακούς κατοίκους?
Οι προβλέψεις αυτές να είναι εμπεριστατωμένες και να ξεκινήσουν από την επάρκεια των φυσικών πόρων με βασικό όρο την ετήσια αναπλήρωσή τους.
– Ιδιαίτερη προσοχή σε γιγαντιαία τουριστικά εγχειρήματα πληθυσμιακών και εκτασιακών μεγεθών ασύμμετρων με την κλίμακα του νησιού και μη αναστρέψιμων. Επισημαίνουμε ότι οι μεγάλου μεγέθους εγκαταστάσεις απαιτούν ειδικές εγκρίσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων από αρμόδιους φορείς πέρα από την δικαιοδοσία ενός Δημοτικού Συμβουλίου.
– Να προχωρήσει η αναθεώρηση και επικαιροποίηση του Κανονισμού Δόμησης του νησιού που είχε ήδη τύχει ομόφωνης έγκρισης από το Δ.Σ. επί Δημαρχίας του κ. Στ. Λέπουρα και είχε κατατεθεί στο Κεντρικό ΣΧΟΠ όπου και εγκρίθηκε. Η αναθεώρηση αυτή να γίνει με συμμετοχή όλων των αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων του νησιού που θα προσπαθήσουν να θεσμοθετήσουν όλες τις ιδιαιτερότητες της ντόπιας αρχιτεκτονικής (στεγάδια, κοντούτα ή κουτούντα, στεγασμένα τμήματα κοινόχρηστων δρόμων μέσα σε οικισμούς κ.λπ.).
– Τέλος να καθορισθεί χώρος για βιοτεχνική δραστηριότητα σε σημείο που να μην συγκρούεται με την χρήση της κατοικίας όπως επίσης και ο καθορισμός θέσεων για τις μονάδες έτοιμου σκυροδέματος (βλ. πρόταση Συλλόγου Ιδιοκτητών).
– Να προστατευθούν τα παράλια από οργανωμένες εκμεταλλεύσεις και απεχθή μοντέλα μανιακού τουρισμού, θορυβώδους και «γκλαμουράτου».
– Να εγκαταλειφθεί ο αναιτιολόγητος κατακερματισμός των ζωνών που πρότεινε αρχικά το ΣΧΟΟΑΠ. Απλοποίηση των ζωνών χωρικής Ανάπτυξης και καθορισμός των κατευθύνσεων και των όρων Ανάπτυξης για κάθε ενότητα. Απαιτούμε πριν από οποιαδήποτε περαιτέρω προώθηση του ΣΧΟΟΑΠ ή άλλου χωροταξικού σχεδιασμού να καθορισθεί βαθμός κορεσμού τόσο για το οικοσύστημα της Τζιάς όσο και για κάθε ζώνη.
– Προτείνουμε να εκλεγεί Νησιώτικο Συμβούλιο Χωροταξίας από μόνιμους κατοίκους και μόνιμους ιδιοκτήτες παραθεριστές που θα πλαισιώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και τους όποιους μελετητές και θα παρακολουθήσει την πορεία τόσο του χωροταξικού σχεδιασμού όσο και των εξελίξεων που επηρεάζουν χωροταξικά το νησί μας.
– Τέλος πιστεύουμε ότι αποφάσεις του Εθνικού Χωροταξικού για την εκτός σχεδίου δόμηση καθώς και οι αποφάσεις των ειδικών και περιφερειακών χωροταξικών (για τουρισμό, παράκτιες ζώνες καθώς και για τυχόν ορεινές ζώνες της Τζιάς με υψόμετρο πάνω από 600μ.), θα είναι καθοριστικής σημασίας για το εκπονούμενο ΣΧΟΟΑΠ, το οποίο θα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτά. Για το μεσοδιάστημα αυτό μέχρι την προσαρμογή και έγκρισή του, ίσως χρειάζονται κάποιες έκτακτες μεταβατικές διαδικασίες που όμως και αυτές θα έχουν άμεση σχέση με τις διατυπώσεις του Εθνικού Χωροταξικού σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση. Επισημαίνουμε ότι έχουν ακουσθεί και προτάσεις από Πολυτεχνικούς καθηγητές για αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών για ένα χρόνο και για βαθμιαία ταχύτατη προώθηση και εφαρμογή των χωροταξικών σχεδίων. Προτάσεις εξαιρετικά τολμηρές, σωστές από επιστημονική άποψη αλλά με σημαντικότατες οικονομικές επιπτώσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Πάντως είναι σε όλους σαφές, ότι η μεθοδολογία που προωθείται αυτή τη στιγμή στην Βουλή, με καθορισμό χρονικού ορίου για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης (10-ετία – 15-ετία) θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν κτισθεί σε 9 ή 14 χρόνια τα πάντα. Ο καθορισμός μεταβατικών μέτρων λοιπόν είναι ένα ενδεχόμενο που θα πρέπει να εξετασθεί και στο νησί μας, στα πλαίσια πάντα των διατάξεων της ΚΥΑ που θα εγκριθεί στην Βουλή των Ελλήνων.
Προς
Την Επιτροπή Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Οικολογίας
Του Συλλόγου Φίλων Κέας
Αγαπητοί φίλοι,
Επειδή κι εγώ αγαπώ το νησί, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο για όσους κατάγονται απ’ αυτό, θα ήθελα να με θεωρήσετε φίλο και συμπαραστάτη στο έργο σας. Θέλω κατ’ αρχήν να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας και να σας πω ότι συμφωνώ γενικά με τις σκέψεις και τις προτάσεις σας. Κάποιες δικές μου σκέψεις ίσως βοηθήσουν.
Ξεκινώντας από την αρχή, θα ήθελα να βάλουμε κάποιες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τουρισμού (καλού και κακού) και παραθεριστικής κατοικίας (για ιδιοκατοίκηση και για εμπορία). Τα βάζουμε όλα σ’ ένα τσουβάλι και καταφερόμαστε άκριτα ενάντια σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Είναι αλήθεια ότι δεν μας φθάνουν πια τα δύο πλοία, αλλά είναι επίσης σίγουρο ότι αν δεν υπήρχε αυτή η έστω ανορθόδοξη ανάπτυξη, θα ήμαστε ακόμα με το ΙΟΥΛΙΣ. Και βέβαια υπάρχουν και οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, που, όπως λέτε κι εσείς πάρα κάτω, θα πρέπει να ζήσουν.
Τελικά θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε μια κατεύθυνση και όχι να βαδίζουμε στα τυφλά, όπως τώρα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο καλός τουρισμός (ήπιος, οικολογικός, ποιοτικός) θα πρέπει να είναι η πρώτη μας επιλογή και ν’ ακολουθήσει η ιδιόκτητη παραθεριστική κατοικία με όρους δόμησης που να ταιριάζουν στο νησί. Δεν είναι βέβαια δυνατή η επιλογή των νέων οικιστών, όμως ευτυχώς για την Κέα υπάρχουν αρκετοί φίλοι της, που ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον της. Αφήνω τελευταίο το μαζικό τουρισμό και την εμπορευματοποίηση της γης, που θα πρέπει με κάθε τρόπο ν’ αποφύγουμε. Πολλά τα πρέπει, αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.
Το καθαρά χωροταξικό ζήτημα δεν είναι της αρμοδιότητάς μου και δεν μπορώ να έχω άποψη. Ως δήμαρχος ζήτησα τη συνεργασία των μηχανικών που ζουν και εργάζονται στο νησί, οι οποίοι απλόχερα μου την πρόσφεραν και φυσικά είμαι απόλυτα σύμφωνος με μια επικαιροποίηση αυτής της μελέτης.
Το θέμα που με προβληματίζει είναι οι επιλογές των περιοχών ανάπτυξης, γιατί θα δημιουργηθούν ανισότητες και συγκρούσεις. Στη Τζιά υπήρχε μια ιδιομορφία στην κοινωνική και χωροταξική οργάνωση. Σκόρπιες αγροικίες σε εκτεταμένους οικισμούς, που τους ονομάζαμε εξοχές κι ένα σπίτι στη Χώρα για τις γιορτές και σκόλες. Αυτό είναι ριζωμένο στη συνείδηση των κατοίκων και έχει σχέση με τον εκκλησιασμό, τα ψώνια, «τα νταραβέρια», και φυσικά την ταβέρνα. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε την παράδοση, δεν θα πρέπει να κατευθύνουμε τους κατοίκους των εξοχών στην εγκατάλειψη της Χώρας και στη μόνιμη εγκατάστασή τους στο νέο οικισμό που θα δημιουργηθεί.
Όσον αφορά τέλος την ανεξέλεγκτη και άναρχη δόμηση που σήμερα παρατηρείται, η γνώμη μου είναι : Αυστηρός Πολεοδομικός Έλεγχος. Η παρανομία βασιλεύει και μπορεί να περιοριστεί σημαντικά μόνο αν εφαρμοστούν, ακόμη και αυτοί οι ισχύοντες σήμερα, πολεοδομικοί νόμοι και κανονισμοί.
Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι κάθε επιτυχία στις προσπάθειές σας για το καλό του νησιού μας.
3 σκέψεις σχετικά με το “Οι Θέσεις μας για το Χωροταξικό”
Η αναφορά στα φωτοβολταϊκά είναι πολύ σημαντική και νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να τα εγκαταστήσουμε στα σπίτια μας γιατί εκτός από καλό στο περιβάλλον, κάνουμε και οικονομία. http://www.calpak.gr/default.php?pname=Fotovoltaika&la=1
δυσυχως οι νομοι και οι διαταξεις δεν εφαρμοζονται σχεδον ποτε. Προσφατο παραδειγμα η ΠΑΡΑΝΟΜΗ οικοδομη στη παραλια ψαθι ή η διανοιξη παρανομου δρομου [!!!] προς την μοναδικης ομορφιας παραλια του Αγ. Φίλιππου…
Δυστυχως οι παρανομιες «τρεχουν» πιο γρηγορα απο τους νομους.
Τοπια που στεκουν αναλοιωτα για χιλιαδες χρονια καταστρεφονται εν μια νυκτι για να κατοικουνται 20-30 μερες τον χρονο…
Οσοι αγαπουμε την Τζια πρεπει να περιφρουρησουμε τον χαρακτηρα και την παραδοση της ! Η αξια της περιουσιας αυτης ( και των περιουσιων μας ) βρισκεται οχι μονο στην «τυπικη» τηρηση των πολεοδομικων κανονων αλλα και στην ουσιαστικη τηρηση των κανονων της Τζιωτικης αρχιτεκτονικης και αιθητικης . Οταν φτιαχνεται ενα σπιτι που ειναι πολεδομικα εγκεκριμενο δεν σημαινει οτι τηρει την Τζιωτικη παραδοση ! Δυστυχως παρατηρω σπιτια ( ευτυχως λιγα ακομα) ασπρα τυπου Μυκονου (!) η αλλα κακου νεοπλουτικου design τυπου .. Εκαλης . Μαζι με οσα σωστα προβλεπει ο ΣΦΚ στο καταστατικο του και στις θεσεις του για το χωροταξικο πρεπει να ζητηθει επισημα απο τον Δημο να εχει ουσιαστικο λογο ακομα και δικαιωμα veto στην τελικη εξωτερικη μορφη καθε κατασκευης π.χ. ακομα και στο χρωμα των παραθυρων ! Η Τζια ειναι στις Κυκλαδες αλλα δεν ειναι ουτε Μυκονος ουτε Εκαλη .
Ολα γινονται αλλα θελει σκληρη προσπαθεια και πραξεις θαρους !
Η αναφορά στα φωτοβολταϊκά είναι πολύ σημαντική και νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να τα εγκαταστήσουμε στα σπίτια μας γιατί εκτός από καλό στο περιβάλλον, κάνουμε και οικονομία. http://www.calpak.gr/default.php?pname=Fotovoltaika&la=1
δυσυχως οι νομοι και οι διαταξεις δεν εφαρμοζονται σχεδον ποτε. Προσφατο παραδειγμα η ΠΑΡΑΝΟΜΗ οικοδομη στη παραλια ψαθι ή η διανοιξη παρανομου δρομου [!!!] προς την μοναδικης ομορφιας παραλια του Αγ. Φίλιππου…
Δυστυχως οι παρανομιες «τρεχουν» πιο γρηγορα απο τους νομους.
Τοπια που στεκουν αναλοιωτα για χιλιαδες χρονια καταστρεφονται εν μια νυκτι για να κατοικουνται 20-30 μερες τον χρονο…
Οσοι αγαπουμε την Τζια πρεπει να περιφρουρησουμε τον χαρακτηρα και την παραδοση της ! Η αξια της περιουσιας αυτης ( και των περιουσιων μας ) βρισκεται οχι μονο στην «τυπικη» τηρηση των πολεοδομικων κανονων αλλα και στην ουσιαστικη τηρηση των κανονων της Τζιωτικης αρχιτεκτονικης και αιθητικης . Οταν φτιαχνεται ενα σπιτι που ειναι πολεδομικα εγκεκριμενο δεν σημαινει οτι τηρει την Τζιωτικη παραδοση ! Δυστυχως παρατηρω σπιτια ( ευτυχως λιγα ακομα) ασπρα τυπου Μυκονου (!) η αλλα κακου νεοπλουτικου design τυπου .. Εκαλης . Μαζι με οσα σωστα προβλεπει ο ΣΦΚ στο καταστατικο του και στις θεσεις του για το χωροταξικο πρεπει να ζητηθει επισημα απο τον Δημο να εχει ουσιαστικο λογο ακομα και δικαιωμα veto στην τελικη εξωτερικη μορφη καθε κατασκευης π.χ. ακομα και στο χρωμα των παραθυρων ! Η Τζια ειναι στις Κυκλαδες αλλα δεν ειναι ουτε Μυκονος ουτε Εκαλη .
Ολα γινονται αλλα θελει σκληρη προσπαθεια και πραξεις θαρους !