Οι Φάροι της Κέας

Ο παλαιότερος Φάρος «Μνημείο» της Τζιάς στην είσοδο του μεγάλου κόλπου του Αγίου Νικολάου.
Ο φάρος Τάμελος στο νότιο άκρο της Τζιάς στο ηλιοβασίλεμα, 1-8-2011

Οι παλαιοί λιθόκτιστοι φάροι της Κέας είναι δύο. Ο αρχαιότερος βρίσκεται στην είσοδο του μεγάλου κόλπου του Αγ. Νικολάου (λιμάνι Κέας) στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Είναι τετράγωνος με ύψος πύργου 8 μέτρων και μπλε τρούλο, κτισμένος το 1831 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων και αποτελεί ένα από τους δύο πρώτους του Ελληνικού Φαρικού Συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την υπ’ αριθμ. 55258/1223/2.9.2010 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ.  Παύλου Γερουλάνου, ο Φάρος του Αγίου Νικολάου Κέας «Χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1β του Ν. 3028/2002, διότι αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογη αρχιτεκτονικά κατασκευή και αντιπροσωπευτικό δείγμα μίας ειδικής κατηγορίας κτιρίων, των φάρων, έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, είναι συνδεδεμένος με τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς, αλλά και τους κατοίκους του νησιού».

Ο άλλος επίσης παλαιός και αξιόλογος φάρος της Κέας, ο Τάμελος, βρίσκεται στο ομώνυμο νοτιοδυτικό άκρο της Κέας.

Ο φάρος του Αγ. Νικολάου από παλιά γκραβούρα

Οι φάροι αυτοί ήταν επανδρωμένοι με πολυπληθές πλήρωμα φαροφυλάκων που τους συντηρούσε και ζούσαν στα φαρόσπιτα.  Λειτουργούσαν με ασετιλίνη και πολύπλοκο σύστημα γραναζιών για την περιστροφή του μηχανισμού που παρήγαγε μέσω μεγεθυντικών επιπεδόκυρτων φακών (Fresnel Lens) την συγκεκριμένη αναλαμπή – «ταυτότητα» του φάρου, που οι ναυτικοί μετρούσαν από μακριά μέσα από το σκοτάδι αναγνωρίζοντας έτσι το σημείο του φάρου στο χάρτη και κατ’ επέκταση την θέση του πλοίου τους.

Το σύστημα φακών Fresnel του φάρου Αγ. Νικολάου διασώθηκε!

Σήμερα το σύστημα αυτό έχει αντικατασταθεί από μοντέρνα ηλεκτρονική λάμπα που λειτουργεί χωρίς την φροντίδα ανθρώπων. Έτσι τα μοναδικά κτίρια των φάρων μας έχουν αφεθεί εν πολλοίς στην τύχη τους, με αποτέλεσμα να συντηρούνται ελλιπώς και εντελώς περιοδικά. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το σύστημα φακών Fresnel του φάρου Αγ. Νικολάου έχει διασωθεί από το Δήμο Κέας και αναμένει σκονισμένο για να εκτεθεί στο Ναυτικό Μουσείο Κέας. 🙂

Παρουσιάζουμε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στον πανέμορφο Τάμελο, κτίσμα-μνημείο που δυστυχώς φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού μας Ναυτικού.  Κτισμένος το 1893 στη θέση 37°31″ Β 24°16″ Α, το ύψος του κυλινδρικού πέτρινου πύργου του φάρου είναι 7,5 μέτρα, ο τρούλος είναι βαμμένος πράσινος και το εστιακό του ύψος είναι 67 μέτρα. Εκπέμπει δύο λευκές αναλαμπές φωτός ανά 15 δευτερόλεπτα ενώ η απόσταση ακτινοβολίας της φωτεινής δέσμης του φτάνει τα 17 ναυτικά μίλια.

Με ελλειπή συντήρηση, ο παραμελημένος Τάμελος υπόκειται στις φθορές του χρόνου και της αρμύρας. ΚΡΙΜΑ 😦

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Παραθέτουμε από τον ιστοχώρο www.faroi.com ένα μικρό video clip για το φάρο του Αγ. Νικολάου:

Ο φάρος του Αγ. Νικολάου σε ηλιοβασίλεμα. (Φωτ. Στέφανου Ψημένου).

One thought on “Οι Φάροι της Κέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: