Κατάρρευση Πύργου Αγ. Μαρίνας

Όλοι οι κάτοικοι της Τζιάς, οι φίλοι και υποστηρικτές της προσπάθειας για την διάσωση του αρχαίου Πύργου της Αγίας Μαρίνας αισθάνονται βαθιά θλίψη και απογοήτευση για την κατάρρευση μεγάλων τμημάτων και λίθινων όγκων του Πύργου που προξενήθηκαν από τις αυξημένες βροχοπτώσεις της χειμερινής περιόδου 2009-2010. :stop:

Όμως αυτό ήταν γνωστό και αναμενόμενο ότι θα συνέβαινε. Το είχε ανακοινώσει τόσο ο κ. Γιάννης Καρράς, Πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού-ELLET.GR όσο και ο Καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Jack Davis, Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών Αθήνας, κατά το διήμερο των εκδηλώσεων διάσωσης του Σεπτεμβρίου 2009.

Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο, παρά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, ήταν η ολιγωρία για την τοποθέτηση του ικριώματος αντιστήριξης  του Πύργου σύμφωνα με την ολοκληρωμένη μελέτη που η ΕΛΛΕΤ και πολλοί υποστηρικτές χρηματοδότησαν, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο-ΚΑΣ ενέκρινε ομόφωνα τον Ιούλιο 2009.

Παραθέτουμε λίγες φωτογραφίες (κάνοντας κλικ επάνω τους ανοίγουν σε μεγάλο μέγεθος) για την επικίνδυνη-σε σημείο αφανισμού-κατάσταση που έχει περιέλθει το μοναδικό αυτό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς μας! (Μια αναλυτικότερη φωτοθήκη για την Αγία Μαρίνα θα βρείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ!).

Ο Πύργος το 1997 και το 2010. Η πλήρης εγκατάλειψη έχει δυσμενέστατα αποτελέσματα στο μοναδικό αυτό μνημείο του Αρχιπελάγους του Αιγαίου 😦
Εδώ η σύγκριση της καταστροφής είναι δραματική!
Το διακοσμημένο με μαρμάρινα στοιχεία άνοιγμα παραθύρου του 1ου ορόφου ήταν ακέραιο το καλοκαίρι του 2009! Οι βροχές έκαναν το χρέος τους 😦
Λεπτομέρεια κατάστασης της εσωτερικής Δυτικής πλευράς. Πόσο ακόμα θα αντέξουν αυτοί οι λίθινοι όγκοι χωρίς φροντίδα;;;

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΝΥΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κας ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ Η ΟΠΟΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΊΟ ΕΝΩ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΌ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ!

Δημοσιεύτηκε από τον Byron E. Riginos

https:/'/www.facebook.com/riginos https://twitter.com/briginos http://www.flickr.com/byron.riginos https://www.instagram.com/byronr/ https://byronriginos.com/

One thought on “Κατάρρευση Πύργου Αγ. Μαρίνας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: