Πετυχημένη η εκδήλωση του Σαββάτου 24/4/10

Η εκδήλωση βράβευσης και ενημέρωσης που διοργάνωσε ο ΣΦΚ το Σάββατο 24/4/10 στο Πνευματικό Κέντρο της Κέας ήταν πετυχημένη.

Η Πρόεδρος του ΣΦΚ κα Γεωργία Μπλιάτσου καλωσορίζει τους παρισταμένους της εκδήλωσης

Η Πρόεδρος κα Γεωργία Μπλιάτσου ξεκίνησε την εκδήλωση αναφέροντας ότι για πρώτη φορά φέτος υιοθετείται ο θεσμός βραβεύσεων για επίλεκτα μέλη της κοινωνίας της Κέας με στόχο την αναγνώριση των ενεργειών τους ή υπηρεσιών που προσφέρουν αλλά και προκειμένου ο Σύλλογος να έλθει πιο κοντά με τους ανθρώπους του νησιού.  Συνεχίζοντας ανακοίνωσε τα ονόματα των βραβευομένων με πρώτο τον κ. Γιάννη Ευγενικό για την πολυετή συνδρομή του στη συγκέντρωση και διάσωση υλικού και αρχείων από τη δραστηριότητα του Εργοστασίου Εμαγέ Κέας, αλλά και για τη σύσταση του αντίστοιχου Συλλόγου Φίλων Εργοστασίου Εμαγέ. Το δεύτερο βραβείο, που συνοδεύτηκε και από χρηματικό έπαθλο, απονεμήθηκε στην αριστεύουσα μαθήτρια Ισμήνη Βουτσινά του Γυμνασίου Κέας για την εξαιρετική της επίδοση.  Το τρίτο δόθηκε στην κα Ειρήνη Αλγιανάκη για την Οικολογική της μέριμνα, ευαισθησία και παραδειγματικές δράσεις που αναπτύσσει επί σειρά ετών στο νησί της Κέας.

Στιγμιότυπο από τη συμμετοχή στην εκδήλωση της 24ης Απριλίου 2010.

Στη συνέχεια, ο Βύρων Ρηγινός, μέλος του Δ.Σ.  έκανε μια σύντομη ενημέρωση για την κατάσταση που έχει περιέλθει το μνημείο του Ελληνι-στικού πύργου της Αγίας Μαρίνας μετά από τις χειμερινές ζημιές και καταρρεύσεις.  Αναφέρθηκε  στις συνεχιζόμενες προσπάθειες και πιέσεις που ασκεί η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού που έχει αναλάβει (ως φορέας υλοποίησης και συντονισμού) την καμπάνια διάσωσης του αρχαίου πύργου, αλλά και σχετικά με τις υποσχέσεις που δίδονται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συνεχίζοντας σε πιο ευχάριστο και αισιόδοξο θέμα ανέφερε την προσπάθεια για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου Κέας-ΝΜΚ, το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του καταστατικού για την λειτουργία του Μουσείου υπό τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας, και τέλος ότι ήδη έχει υποβληθεί αίτηση στο Δήμο Κέας για την παραχώρηση στέγης, απαραίτητη προϋπόθεση ύπαρξης έδρας για την υποβολή και έγκριση του καταστατικού από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΦΚ υποστηρίζει ενεργά και τις δύο αυτές προσπάθειες, δηλ. την διάσωση του Πύργου της Αγίας Μαρίνας και την ίδρυση του ΝΜΚ.

Ο κ. Γιάννης Ευγενικός, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Εργοστασίου Εμαγέ Κέας παραλαμβάνει το βραβείου του ΣΦΚ από τον Δήμαρχο Κέας κ. Νικόλαο Δεμένεγα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Εργοστασίου Εμαγέ Κέας κ. Γιάννης Ευγενικός παίρνοντας το λόγο  κατέθεσε μια συναισθη-ματικά φορτισμένη ιστορική αναφορά από την ίδρυση της εταιρείας από την οικογένεια Γλεούδη μέχρι το κλείσιμό της. Το εργοστάσιο με αξιόλογα δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και την καμινάδα ορόσημο ύψους 45 μέτρων λειτούργησε από το 1927 έως και το 1957. Ήταν το μοναδικό ελληνικό εργοστάσιο παραγωγής σμαλτωμένων σκευών και το μεγαλύτερο της Μεσογείου και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων. Συνεχίζοντας ανέφερε τις προσπάθειες που ίδιος και άλλοι πρώην εργαζόμενοι του εργοστασίου έκαναν (και συνεχίζουν) προκειμένου να συλλεχθούν πολλά μηχανήματα και συλλογές από τα παραγόμενα είδη του εργοστασίου, τα αρχεία και φωτογραφίες, πού όλα αυτά εκτίθενται ακριβώς απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κέας, προσκαλώντας μάλιστα το κοινό σε ξενάγηση αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης.  Ο κ. Δήμαρχος συνεχάρη τον κ. Ευγενικό για το έργο του και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη συνέχιση των προσπαθειών για στέγαση των εκθεμάτων σε χώρο του παλιού εργοστασίου.

Ο πατέρας της μαθήτριας κ. Βουτσινάς παραλαμβάνει το βραβείο μαζί με το χρηματικό έπαθλο για λογαριασμό της αριστεύσασας Ισμήνης Βουτσινά.

Στη συνέχεια η κα Μπλιάτσου απένειμε το βραβείο μαζί με το χρηματικό έπαθλο στον πατέρα της βραβευ-θείσας κ. Βουτσινά που το παρέλαβε για λογαριασμό της (λόγο φόρτου εργασίας της ιδίας όπως ανέφερε).

Η κα Ειρήνη Αλγιανάκη παραλαμβάνει το βραβείο Οικολογικής δράσης και συνεισφοράς από την Πρόεδρο του ΣΦΚ κα Γεωργία Μπλιάτσου.

Τέλος η κα Πρόεδρος κάλεσε στο βήμα την κα Ειρήνη Αλγιανάκη η οποία με απλότητα και γλυκύτητα μας αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη συμπεριφορά και τους φυσικούς ή αφύσικους κινδύνους που αντιμετωπίζει το σμήνος λευκών παπιών στην περιοχή των αβαθών του Βουρκαρίου. Ένας από τους κινδύνους αφορά τη διέλευση τροχοφόρων με μεγάλη ταχύτητα και κάλεσε το Δήμαρχο να εξετάσει τη δυνατότητα τοποθέτησης «σαμαρακίων» και σχετικών πινακίδων ευαισθητοποίησης των οδηγών και όχι μόνο. Ανέφερε επίσης τη προσπάθεια της για την τόνωση των αναφυομένων κρίνων στην αμμουδιά με την τοποθέτηση προστατευτικών βότσαλων έτσι ώστε οι επισκέπτες της παραλίας να μη πατάνε και καταστρέφουν τα νεαρά φυτά. Η οικολογική δράση και ευαισθησία της κας Αλγιανάκη συμπεριλαμβάνει τη προσπάθεια διάσωσης και αποκατάστασης ενός παλιού πηγαδιού στο Βουρκάρι το οποίο όπως ανέφερε τροφοδοτούσε μέσα από τους αιώνες την περιοχή αλλά και τα επισκεπτόμενα πλεούμενα με άφθονο και καθαρό νερό. 🙂

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση του Προγράμματος Εκδηλώσεων του ΣΦΚ για το έτος 2010. Το πλήρες κείμενο των εκδηλώσεων θα το βρείτε κάνοντας κλικ ΕΔΩ!

Δημοσιεύτηκε από τον Byron E. Riginos

https:/'/www.facebook.com/riginos https://twitter.com/briginos http://www.flickr.com/byron.riginos https://www.instagram.com/byronr/ https://byronriginos.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: