ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΖΙΑΣ 2010 – ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΟΥ ΣΦΚ – Αύγουστος 2010

Πριν από ένα χρόνο, δημιουργήθηκε ένα θέμα με την εκμετάλλευση των παραλιών και τον κίνδυνο εμπορευματοποίησής τους (τις θέσεις μας όπως διατυπώθηκαν το 2009 μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ: Να μην εμπορευματοποιηθούν οι φυσικές  παραλίες της Τζιάς).

Όπως είναι γνωστό με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αρ. 1038460/2439/Β0010 των υφυπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών και σε εφαρμογή των προβλεπομένων στο άρθρο 13 του Ν. 2971 της 19.12.2001 (ΦΕΚ 285 Α’) παραχωρείται απ’ ευθείας στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση το δικαίωμα απλής χρήσης και διαχείρισης του αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, λιμνών και ποταμών.

Στα πλαίσια αυτής της ΚΥΑ,  οι ΟΤΑ, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κέας, άρχισαν να εκχωρούν έναντι ετησίου τιμήματος, τμήματα παραλιών σε ιδιώτες για την εκμετάλλευσή τους με την παροχή υπηρεσιών ‘ξαπλώστρας’ και ‘ομπρέλας’.

Επειδή είναι σαφές από την ισχύουσα νομοθεσία περί αιγιαλού και παραλίας οτι οι χώροι αυτοί είναι δημόσιοι και κοινόχρηστοι και οτι το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να τα διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών προς τις παραλίες, ο ΣΦΚ εξέφρασε  την ανησυχία του για τον κίνδυνο δημιουργίας προϋποθέσεων εμπορευματοποίησης και αλλοίωσης του κοινόχρηστου και φυσικού  χαρακτήρα των πανέμορφων  παραλιών της Κέας.

Ο ΣΦΚ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τα πιθανά επερχόμενα στάδια ολικής κατάληψης των παραλιών και αλλοίωσης του φυσικού τους χαρακτήρα και της πλήρους εμπορευματοποίησης του φυσικού αγαθού «παραλία» και καλεσε  τον Δήμο Κέας να αντιμετωπίσει με σύνεση το θέμα και να  μην επιτρέψει την επέκταση των τμημάτων με παροχή υπηρεσιών ξαπλώστρας και ομπρέλας πέραν του 10% της επιφανείας ορισμένων παραλιών και οπωσδήποτε όχι πέραν αυτών που προβλέπονται από τον Ν. 2971/2001, άρθρο 13 παρ. 3, διασφαλίζοντας,  σε κάθε περίπτωση, την εντελώς ελεύθερη και διαρκή πρόσβαση στις παραλίες των πολιτών που δεν επιθυμούν αυτή την παροχή.

Σήμερα ένα χρόνο μετά την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων από τον Δήμο Κέας πρέπει να κάνουμε τις παρακάτω επισημάνσεις:

 1. Σε γενικές γραμμές και ιδίως στις βόρειες παραλίες (Γιαλισκάρι, Οτζιάς, Ξύλα, Κορησσία, Σπαθί κ.λπ.) αλλά και σε αρκετές νότιες (π.χ. Ποίσσες) με εξαίρεση πιθανά τις παραλίες του Κούνδουρου, τηρήθηκαν οι περιορισμοί που επέβαλε ο νόμος και επιτεύχθηκε η συνύπαρξη πολιτών που είχαν ανάγκη την ήπια οργανωμένη παροχή της υπηρεσίας των ομπρελοκαθισμάτων (για μια σειρά από λόγους, όπως υγείας, ηλικίας, πρόσκαιρης παραμονής τους στο νησί και έλλειψη εξοπλισμού  για την παραμονή τους στις παραλίες κ.λπ.), με αυτούς που δεν επιθυμούν αυτές τις υπηρεσίες  (επίσης για διάφορους λόγους, οικονομικούς, οικολογικούς, ιδεολογικής αντίληψης για το φυσικό αγαθό της παραλίας και τον τρόπο απόλαυσής του κ.ο.κ.), ήταν απόλυτα αρμονική.
 2. Δεν παρουσιάσθηκαν κρούσματα θορυβώδους μηχανοκίνητου αθλητισμού με τους θαλάσιους κινδύνους και την έντονη αλλοίωση του φυσικού χαρακτήρα των παραλιών και τους κινδύνους για όλες τις κατηγορίες των λουομένων.
 3. Η προσφορά υπηρεσιών ομπρελοκαθισμάτων, δημιούργησε κάποιες θέσεις απασχόλησης και εξασφάλισε τον καθαρισμό και την διατήρηση σε καλή κατάσταση του τμήματος των παραλιών που κατείχαν.
 4. Εξασφάλισε κάποια έσοδα στον Δήμο Κέας που όπως αποδεικνύεται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που περνάμε, θα είναι χρήσιμα.

Η  εμπειρία λοιπόν μέχρι τώρα είναι  ικανοποιητική.

Το δύσκολο όμως τώρα είναι να διατηρηθεί αυτή η «χρυσή» αρμονική ισορροπία που πετύχαμε. Επειδή υπήρξαν κάποιες καταγγελίες για υπερβάσεις σε κάποιες παραλίες αυτών που είχαν προβλεφθεί το 2009 καλούμε τον Δήμο Κέας να μην ενδώσει σε πιέσεις που θα οδηγήσουν σε εμπορευματοποίηση των παραλιών και στην καταστροφή του σπουδαιότερου αγαθού αυτού του νησιού, σε σχέση με τον τουρισμό και τους παραθεριστές αλλά και των εσόδων που συνεισφέρουν κάθε χρόνο στην οικονομία του νησιού.

Προς τούτο προτείνουμε:

 1. Να γίνεται έλεγχος στη χρήση των παραλιών ώστε να μη τοποθετούνται παράνομες κατασκευές καθώς και έλεγχος τήρησης των όρων της αδείας και της νομοθεσίας.
 2. Επίσης πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την οριοθέτηση των αποστάσεων προσέγγισης των σκαφών στις παραλίες, η τοποθέτηση ευδιάκριτων σημαδούρων καθώς και η συνεχής επαγρύπνηση για την τήρηση των κανονισμών λιμένος κ.λπ.
 3. Καθαρισμός παραλιών και τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων σε αυτές που δεν έχουν χορηγηθεί άδειες εκμετάλλευσης. Προς τούτο ο ΣΦΚ και τα μέλη του είναι πρόθυμα να βοηθήσουν.
 4. Μέριμνα του Δήμου για καθαριότητα και σκίαση στο υπόλοιπο κοινόχρηστο τμήμα της παραλίας, ώστε να μην εκβιάζεται η αγορά των υπηρεσιών ομπρέλας και ξαπλώστρας από τους ιδιώτες. Μάλιστα ο Δήμος θα μπορούσε ως αντισταθμιστικό όφελος για την παραχώρηση σε ιδιώτες να είναι η υποχρέωσή τους τήρησης της καθαριότητας στο σύνολο της παραλίας.
 5. Τέλος  προτείνουμε κάποιες παραλίες να παραμείνουν παρθένες (π.χ. Καμπί, Συκαμιά, Κολυδονύχι,  κ.α.)

Ο Σύλλογος Φίλων Κέας θα είναι πάντα αρωγός σε κάθε προσπάθεια προστασίας και διατήρησης των υπέροχων παραλιών του νησιού μας.

Η επιτροπή χωροταξίας του ΣΦΚ

Η Πρόεδρος                                                 Η Γενική Γραμματέας

Δημοσιεύτηκε από τον Byron E. Riginos

https:/'/www.facebook.com/riginos https://twitter.com/briginos http://www.flickr.com/byron.riginos https://www.instagram.com/byronr/ https://byronriginos.com/

2 σκέψεις σχετικά με το “ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΖΙΑΣ 2010 – ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ

 1. Κυρίες
  Πρόεδρο και Γενική Γραμματέα
  του Συλλόγου Φίλων Κέας.

  Λυπάμαι που δεν παραβρέθηκα στην κοπή της πίτας του Συλλλόγου σας αν και ήμουν στην Κέα. Είχα μία αρχικη ενημέρωση για την εκδήλωση που επρόκειτο να γίνει την 30/1/11 στις 13.30. Δυστυχώς αν και ήμουν εκεί δεν είχα ενημέρωση για την αλλαγή ημερομηνίας αλλά ούτε και για την νέα΄, προφανώς από κάποια παράληψη ενημέρωσης. Ισως δεν έχει ακόμη γίνει αντιληπτό πως η αντιπολίτευση προσπαθεί να είναι συνεπής στο ρόλο της. Με αυτήν την πεπόιθηση σας ενημερώνω πως είμαστε στην διάθεσή σας για οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει το έργο σας.
  Με εκτίμηση
  Γιάννης Ευαγγέλου
  Δημοτικός Σύμβουλος
  Αρχηγός της αντιπολίτευσης

  1. Αγαπητέ κ. Ευαγγέλου ευχαριστούμε για το σχόλιο σας και την καλή σας διάθεση.
   Θα χαρούμε να σας δούμε σε επόμενη εκδήλωση του ΣΦΚ.
   Οι εκδηλώσεις μας δημοσιεύονται εκτός από την ιστοσελίδα μας και τουλάχιστον σε δύο άλλα «Τζιώτικα» διαδικτυακά, το http://www.kea-tzia.gr και το http://www.keawest.gr, καθώς και σε 3-4 Groups του Facebook σχετικά με το νησί.
   Θα προσθέσουμε το e-mail σας στη λίστα αποδεκτών.

   Με εκτίμηση,
   Για τον ΣΦΚ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: