Χαρούμενη η εκδήλωση του «Ξωτάρη» στην Αθήνα!

Το βιβλίο που όσοι αγαπούν τη Κέα πρέπει να αποκτήσουν. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην παρουσίαση το απέκτησαν με την ιδιόχειρη υπογραφή της συγγραφέως.

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση του ΣΦΚ για την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ξωτάρης της Τζιάς» της εκλεκτής συγγραφέως κας Μαρίας Μουζάκη-Χιονάτου.

Από νωρίς άρχισε να μαζεύεται ο κόσμος, τόσο μέλη του Συλλόγου μας όσο και πολλοί Τζιώτες που είτε διαμένουν στην Αθήνα ή ήλθαν από το νησί ειδικά για την εκδήλωση.

Ο μπουφές με τα γλυκά τη ρακί και τα ηδύποτα του ΑΡΙΣΤΑΙΟΥ εκτιμήθηκε δεόντως 😉

Ο μπουφές της φιλόξενης αίθουσας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών είχε ήδη ετοιμαστεί ενώ με την άφιξη της οικογένειας Μουζάκη εμπλουτίστηκε από παραδοσιακά προϊόντα του Τζιώτικου καταστήματος «Ο ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ», (μεταξύ αυτών σπέσιαλ Ρακί, Λικέρ και μοναδικά παστέλια) τα οποία η κα Μουζάκη προσέφερε στους παριστάμενους 🙂

Η Πρόεδρος του ΣΦΚ κα Γεωργία Μπλιάτσου με την κα Μουζάκη στον εναρκτήριο χαιρετισμό της.
Η κα Μουζάκη με τον κ. Γιάννη Σπανδωνή κατά την παρουσίαση του στο κοινό.

Στις εξήμισι ξεκίνησε η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου. Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό της προέδρου του ΣΦΚ κας Γεωργίας Μπλιάτσου, ο Δημοσιογράφος και Συγγραφέας κ. Γιάννης Σπανδωνής παρουσίασε την κα Μουζάκη και τόνισε πόσο σημαντικό είναι το έργο της καταγραφής επαγγελμάτων, εθίμων και σπάνιων φωτογραφιών μιας άλλης εποχής του νησιού που συχνά λησμονείται τόσο από τους παλαιότερους αλλά εν πολλοίς αγνοείται από τους νεώτερους.

Στη συνέχεια η κα Μαρία Μουζάκη-Χιονάτου με απλό λόγο, βγαλμένο μέσα από τη καρδιά της, κυριολεκτικά μας «περπάτησε» στις τέσσερις εποχές του χρόνου περιγράφοντας συνοδεία παλιών ασπρόμαυρων φωτογραφιών τα έθιμα των Τζιωτών του περασμένου αιώνα ή και παλαιότερα.

Όμως δεν περιορίστηκε στα έθιμα και τις συνήθεις του νησιού. Συμπεριέλαβε ιστορικές αναφορές που επηρέασαν τη ζωή του τόπου. Η λειτουργία της «Κόκας», δηλ. του σταθμού ανθράκευσης των ατμόπλοιων έδωσε δουλειά και ψωμί σε πολλούς Ξωτάρηδες του νησιού.

Το κοινό "μαγνητίστηκε" από τον απλό και εγκάρδιο λόγο της συγγραφέως.

Αντίστοιχα η λειτουργία του εργοστασίου «Εμαγιε» στιγμάτισε την τοπική κοινωνία τόσο με τη παρουσία του όσο και με το κλείσιμο του στις αρχές της δεκαετίας του ’60.  Η αντικατάσταση της χρωστικής ουσίας των βελανιδιών από χημικά υπήρξε ένα άλλο πλήγμα στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Γεγονότα που μεταμόρφωσαν τη Κέα από ευημερούσα σε παρακμάζουσα, οδηγώντας πολλούς κατοίκους στη φυγή, είτε στην Αθήνα ή στη ξενιτιά.

Η παρουσίαση «μαγνήτισε» το κοινό με πρόσθετες αναφορές και στα δύο γνωστά ναυάγια της Κέας, δηλ. του τροχόπλοιου «ΠΑΤΡΙΣ» και του HMHS BRITANNIC, για το οποίο ο παππούς της υπήρξε αυτόπτης μάρτυς!  Στο τέλος της παρουσίασης το κοινό χειροκρότησε θερμότατα τη συγγραφέα. Εκείνη, ίσως σαν ανταμοιβή, ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει το γράψιμο του δεύτερου βιβλίου της με θέμα τη μαγειρική της Τζιάς 🙂

Η κα Ειρήνη Αλγιανάκη (δεξιά) με τη φίλη της.
Οι υπογραφές και τα αυτόγραφα στο βιβλίο δεν έλειψαν από τη βραδιά 😉
Όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας πέρασαν ευχάριστα! 🙂

Στο φουαγιέ, συνεχίστηκε του «τσιμπούσι» και η ζεστή, ευχάριστη ατμόσφαιρα της βραδιάς!

Νεώτερα για την επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Κέας… σύντομα…

Δημοσιεύτηκε από τον Byron E. Riginos

https:/'/www.facebook.com/riginos https://twitter.com/briginos http://www.flickr.com/byron.riginos https://www.instagram.com/byronr/ https://byronriginos.com/

2 σκέψεις σχετικά με το “Χαρούμενη η εκδήλωση του «Ξωτάρη» στην Αθήνα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: