Εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Κέας με τίτλο «Τα Βελανίδια της Τζιάς και η χρήση τους», στην Κέα, Σάββατο 11 Ιουνίου 2011, στο Πνευματικό Κέντρο «Στ. Ρέστης» του Δήμου Κέας.

Κέα, Μάϊος 2011. Ο Σύλλογος Φίλων Κέας προσκαλεί τα μέλη του και κάθε ενδιαφερόμενο στην ανοικτή εκδήλωση με τίτλο “Τα Βελανίδια της Τζιάς και η χρήση τους” που θα γίνει το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 7:00 μμ,

στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Στυλιανός Ρέστης» του Δήμου Κέας, στο Λιβάδι (Κορησσία).

Είναι γνωστό ότι για πολλά χρόνια το βελανίδι αποτελούσε σημαντικό παράγοντα για την οικονομία και τους κατοίκους του νησιού, με αξιόλογες εξαγωγές και εκτός Ελλάδας. Όμως η αντικατάσταση της φυσικής χρωστικής ουσίας του καρπού από χημικά προϊόντα στη βυρσοδεψία, ανάγκασε τους γεωργούς, από τη δεκαετία του 1960 να εγκαταλείψουν την εκμετάλλευση των βελανιδιών.

Στη σύγχρονη εποχή μας ανακαλύπτονται νέες διατροφικές χρήσεις για τη “χαμάδα” με επίκεντρο φυσικές συνταγές που περιέχουν πλούσιες θρεπτικές ιδιότητες όπως: υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών, ποτάσιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, καθώς και βιταμίνη Β6. Η αναβίωση της οικονομίας του βελανιδιού αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόταση για την Κέα.

Συμμετέχουν:

 • Νίκος Δεμένεγας, Πρώην Δήμαρχος Κέας. Παρουσίαση Απολογισμού Δράσεων για το Βελανίδι τριών ετών.
 • Marcie Mayer-Μαρούλη, Acorn Initiative. Σύγχρονοι τρόποι εκμετάλλευσης και τα παράγωγα της βελανιδιάς.
 • Αναστασία Παντέρα, Δασολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΙ Καρπενησίου, Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.
 • Νίκος Σταυράκης, Δασοπόνος.

Θα προσφερθούν εδέσματα με συστατικά του βελανιδιού και θα παρουσιαστούν συνταγές! Βλέπετε εδώ: http://www.iloveacorns.com

Ελεύθερη Είσοδος.

Ιούλιος 2011: δειτε την παρουσίαση της Marcie Mayer:
Και εδώ το επεξηγηματικό video για το Kickstarter, την πλατφόρμα για οικονομική ενιίσχυση του σκοπού ανάπτυξης των βελανιδιών της Κέας!
«Τα βελανίδια είναι για τη Τζια ό, τι η μαστίχα για τη Χίο»
Ζήτω τα βελανίδια, ζήτω η Τζια!
Μία νέα πρωτοβουλία ζητά την υποστήριξή σας

Τα τελευταία χρόνια η Marcie Mayer και ο σύζυγός της Κωστής Μαρούλης δεν ασχολούνται μόνο με τον Ξενώνα «Κόκκινο Τρακτέρ» τον οποίο διατηρούν αλλά πειραματίζονται με όραμα και ενθουσιασμό με τα βελανίδια. Πιστεύοντας ότι η αξιοποίηση της βελανιδιάς στη Τζια μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για το νησί ξεκίνησαν μία πρωτοβουλία την οποία ονόμασαν «Χαμάδα». Οι βελανιδιές της Τζιας αποτελούν μοναδικό φυσικό φαινόμενο και αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τη δεκαετία του ’60 η βελανιδιά αποτελούσε για την Κέα μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του. Έχοντας ανακαλύψει μια μέθοδο που ξεπικρίζει το βελανίδι χωρίς τη σπατάλη νερού, ο Κωστής και η Marcie άνοιξαν το δρόμο για την παρασκευή υψηλά πρωτεϊνούχου αλευριού, ζωοτροφών καθώς και καλλυντικών από βελανίδια.

Σε τι αποσκοπεί η πρωτοβουλία «Χαμάδα»;

 • Στην ανάδειξη της μοναδικής ταυτότητας της Τζιας.
 • Στην τόνωση του περιηγητικού τουρισμού στο νησί.
 • Στη διατήρηση του φυσικού τοπίου.
 • Στο να δοθούν κίνητρα στους αγρότες που έχουν εκτάσεις με βελανιδιές.
 • Στην αποκατάσταση του βελανιδιού ως μοναδικού στοιχείου της Τζιώτικης υπαίθρου και οικονομίας.
 • Στην αξιοποίηση των βελανιδιών που περιέχουν υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών, ποτάσιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, καθώς και βιταμίνη Β6Σ
 • Στην παραγωγή λαδιού, αφρόλουτρου, σαπουνιού και αλευριού χωρίς γλουτένη.

Που θα βρεθούν τα χρήματα;
Η Marcie και ο Κωστής στράφηκαν στην κοινωνική πλατφόρμα Kickstarter.com. «Στο συνολικό ποσό των € 23000 έχουμε υπολογίσει το κόστος για τη συλλογή και την αποθήκευση των βελανιδιών. Για να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημά μας, θα χρησιμοποιήσουμε την πλατφόρμα www.kickstarter.com. Όσοι βοηθήσουν στην χρηματοδότηση προαγοράζουν προϊόντα που αναλογούν στη χρηματική τους συμβολή.» Η χρέωση του κάθε ενδιαφερόμενου γίνεται μόνο εφ’ όσον το «Χαμάδα» εξασφαλίσει το αρχικό ποσό που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (70 μέρες). Για να μάθετε περισσότερα κάνετε κλικ εδώ: http://www.kickstarter.com/projects/acorns/i-love-acorns

Αναδημοσίευση από το Agro.in.gr