Κοπή Πίτας 2013 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ο Σύλλογος Φίλων Κέας προσκαλεί τα Μέλη και τους φίλους του σε μια εκδήλωση ‘Δύο-σε-Ένα’ γιατί η εκδήλωση αυτή έχει δύο σκέλη:

• Πρώτα θα επισκεφτούμε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και θα ξεναγηθούμε ομαδικά στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο ‘Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας’. Στην έκθεση παρουσιάζονται 24 σύνολα από ταφές γυναικών από την Ελλάδα (Αττική, Εύβοια, Μακεδονία, Κρήτη), την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία. Μέσα από τις ταφές που έχουν επιλεχθεί, τονίζεται η συγκέντρωση πλούτου και κτερισμάτων από τη μια μεριά αλλά και η συγγένεια των ταφικών εθίμων από την άλλη.  Δημιουργείται έτσι ένα ιδεολογικό ρεύμα, αλλά και μια κοινωνική διάσταση, καθώς φαίνεται ότι οι γυναίκες αυτές, υψηλού κύρους στις κοινωνίες τους, υπήρξαν φορείς μεταφοράς πολιτισμικών και ιδεολογικών στοιχείων.

• Αμέσως μετά το τέλος της ξενάγησης θα μεταφερθούμε στο Μέγαρο Σταθάτου μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου διαδρόμου στεγασμένου με γυαλί. Έργο του αρχιτέκτονα Ernest Ziller, το κτίριο είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δείγματα του νεοκλασσικισμού στην Αθήνα. Άρχισε να κτίζεται το 1895 ως κατοικία της μεγαλοαστικής οικογενείας Όθωνος και Αθηνάς Σταθάτου, στην οποία και ανήκε μέχρι το 1938. Στη συνέχεια φιλοξένησε κατά περιόδους διπλωματικές αντιπροσωπείες διαφόρων κρατών. Το 1982 αγοράστηκε από την Ελληνική Εταιρεία του Δημοσίου και αναπαλαιώθηκε από τον αρχιτέκτονα Π. Καλλιγά με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας για επίσημους προσκεκλημένους του κράτους. Για διάφορους λόγους το σχέδιο αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ και το 1991 το κτίριο παραχωρήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προς κάλυψη των αυξημένων εκθεσιακών αναγκών του. Το 2001, το ελληνικό κράτος αποφάσισε την παραχώρηση της χρήσης του για άλλα 50 χρόνια στο Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή. Στο υπερυψωμένο ισόγειο του κτιρίου βρίσκονται η τραπεζαρία και το μεγάλο σαλόνι του αρχοντικού καθώς και μια μεταλλική ροτόντα στον άξονα της εισόδου. Οι χώροι αυτοί δεν έχουν υποστεί μετατροπές και διατηρούν τις χρυσοποίκιλτες γύψινες διακοσμήσεις στους τοίχους, τους πολυελαίους και τα τζάκια.

Σε αυτό το μοναδικό περιβάλλον θα κόψουμε την πίτα μας του 2013 με ορεκτικά και κρασάκι που θα συνοδέψει τις ευχές μας και την καλή παρέα.

  • Πότε: Κυριακή 3 Φεβρουαρίου
  • Ώρα συνάντησης 10:30 – 10:45
  • Ώρα έναρξης ξενάγησης 11:00 ακριβώς!
  • Πού: MKT, οδός Νεοφύτου Δούκα 4 (κάθετος Βασ. Σοφίας), Αθήνα
  • Κόστος: 20,00€ ανά άτομο (περιλαμβάνει ξενάγηση, βασιλόπιτα, ορεκτικά, ποτό)
  • Πληροφορίες-συντονισμός: Γεωργία Μπλιάτσου στα τηλ.  6947 842 902 & 210-8068914

Δημοσιεύτηκε από τον Byron E. Riginos

https:/'/www.facebook.com/riginos https://twitter.com/briginos http://www.flickr.com/byron.riginos https://www.instagram.com/byronr/ https://byronriginos.com/

4 σκέψεις σχετικά με το “Κοπή Πίτας 2013 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: