Ο Σύλλογος Φίλων Κέας διοργανώνει μια ημερίδα με θέμα «Η Κέα του σήμερα και του αύριο: Προκλήσεις και Ευκαιρίες!»
Στην δύσκολη εποχή που ζούμε όλα αλλάζουν γοργά ενώ η προσαρμογή στις νέες καταστάσεις και πραγματικότητες αναδεικνύεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση.
Στο μικρόκοσμο του νησιού της Τζιάς, παραδοσιακές ασχολίες όπως οι καλλιέργειες και η κτηνοτροφία έχουν ήδη μειωθεί η/και εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετά χρόνια πριν. Οι νέες ενασχολήσεις και τα επαγγέλματα που τροφοδότησαν την δυναμική ανάπτυξη του νησιού τις τελευταίες δύο δεκαετίες (1990-2010), δηλ. η οικοδομή και ο τουρισμός, πλήττονται από την συνεχιζόμενη πρωτοφανή Ελληνική οικονομική κρίση που αναπόφευκτα επηρεάζει και την τοπική οικονομία του νησιού. Οι νέοι δεν βρίσκουν πλέον δουλειές και μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές ή χώρες, αναζητώντας μια καλλίτερη τύχη και σταδιοδρομία. Το οικονομικό πρόβλημα αναπόφευκτα έχει δημογραφικές και κοινωνικές πτυχές.
Ο ΣΦΚ σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την τοπική κοινωνία, έχει προσκαλέσει αξιόλογους ομιλητές που θα αναλύσουν την διαμορφούμενη κατάσταση και θα προτείνουν ιδέες και λύσεις, δηλ. θα σκιαγραφήσουν το δεύτερο σκέλος του τίτλου της ημερίδας, αναφερόμενοι στις προκλήσεις και ευκαιρίες του νησιού που μπορούν να βοηθήσουν την νέα υπό διαμόρφωση κατάσταση.
Οι εκλεκτοί Ομιλητές μας είναι:.
- Ευαγγέλου Γιάννης με θέμα την ‘Τουριστική Ανάπτυξη’.
Ο κ. Ευαγγέλου εκτός από μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας, σπούδασε τουριστική οικονομία και ασχολείτε με τον τουρισμό πάνω από 40 χρόνια. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA). Πρόσφατα δημιούργησε το Special Interest Tours ενώ ακολουθεί και το www.keatours.gr
- Ευθυμιόπουλος Ηλίας με θέμα τo ‘Το τοπίο της Κέας’
Ο κ. Εθυμιόπουλος είναι Γενικός Διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου, πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (2000-2001), ιδρυτικό μέλος και διευθυντής της Greenpeace (1990-1999). Γεννήθηκε το 1946 και σπούδασε φυσικές επιστήμες. Το 1981 εκδίδει μαζί με άλλους το περιοδικό Νέα Οικολογία. Από το 1998 διευθύνει το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ) και το «Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο». Σήμερα είναι Διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου και συντονιστής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ. Αρθρογραφεί στα Νέα και έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων και κείμενα δοκιμιακού χαρακτήρα.
- Κορασίδης Μόσχος με θέμα την ‘Αγροτική Ανάπτυξη’.
O κ. Κορασίδης γεννήθηκε το 1962 στην Κέα. Το 1985 αποφοίτησε από τη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη ΣΕΛΕΤΕ-ΠΑΤΕΣ και αφού παρακολούθησε το αντίστοιχο τμήμα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο την περίοδο 1998-2000, απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα (ΜΒΑ) στην «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας». Έχει εργαστεί στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε διευθυντική θέση στον ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυση του το 2001. Σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
- Μπένος Σταύρος με θέμα την ‘Ο ρόλος των πολιτών στην ανάδειξη των μνημείων’.
Ο κ. Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947. Απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως Τοπογράφος-Μηχανικός. Το 1978 εκλέγεται Δήμαρχος Καλαμάτας, θέση στην οποία επανεκλέγεται και στις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 1982 και του 1986. Το 1990 εκλέγεται Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ. Τον Σεπτέμβριο του 1990 γίνεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος. Το 1993 επανεκλέγεται και ορίζεται Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος για σειρά προτεινόμενων νομοσχεδίων, με σημαντικότερο το νομοσχέδιο περί Πνευματικών Δικαιωμάτων, το οποίο ψηφίστηκε σε νόμο την ίδια χρονιά. Το 1994 επανεκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1995, αναλαμβάνει καθήκοντα Υφυπουργού Πολιτισμού και στις 22 Ιανουαρίου 1996 ορκίζεται Υπουργός Πολιτισμού. Στη θέση αυτή παραμένει μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 1996. Σήμερα είναι Πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», μιας Κίνησης Πολιτών που κύριο στόχο έχει την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης. Αυτή τη στιγμή το «Διάζωμα» κάνει εργασίες σε πάνω από 20 αρχαία θέατρα σε όλη την Ελλάδα, υπό την άγρυπνη καθοδήγηση του Σταύρου Μπένου, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση αποκλειστικά από χορηγούς.

ΠΟΥ: στο νησί της Κέας, στο Πολιτιστικό & Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κέας «Στυλιανός Ρέστης», στο Λιμάνι (Κορρησία).
ΠΟΤΕ: το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 και ώρα 18:00.
ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ: στην τοπική κοινωνία, αγρότες, επαγγελματίες, πολιτικούς παράγοντες της Τζιάς και κάθε ενδιαφερόμενο για το μέλλον του νησιού.
ΕΙΣΟΔΟΣ: Ελεύθερη για τα Μέλη και τους φίλους του ΣΦΚ. Θα προσφερθούν καφές, αναψυκτικά και βουτήματα, καθώς και παραδοσιακά γλυκίσματα του νησιού.
Q & A: Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση με ερωτήσεις του κοινού και απαντήσεις των ομιλητών.
Πληροφορίες-συντονισμός: Γεωργία Μπλιάτσου στα τηλ. 6947 842 902, 210-8068914, 22880-21516