
Ο Σύλλογος Φίλων Κέας προσκαλεί τα Μέλη και τους φίλους του σε μια εκ νέου εκδήλωση ‘Δύο-σε-Ένα’ γιατί η εκδήλωση αυτή έχει δύο σκέλη:
• Πρώτα θα επισκεφτούμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και θα ξεναγηθούμε ομαδικά στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο “ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
Το πλοίο – οι θησαυροί – ο Μηχανισμός”, αφού πρώτα αποτίσουμε φόρο τιμής στο μεγαλειώδες άγαλμα του Κούρου της Κέας που χρονολογείται περί το 530-520 π.Χ. και βρέθηκε στην Κορρησία! Η έκθεση αφορά το σύνολο των αρχαιοτήτων, οι οποίες ανελκύσθηκαν κατά τα έτη 1900-1901 και 1976 από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, νοτίως της Πελοποννήσου. Η μερική ανέλκυση του ναυαγίου συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Κατά την πρώτη φάση (1900-1901) η επιχείρηση αναλήφθηκε από Σύμιους σπογγαλιείς με τη συνδρομή πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού. Η δεύτερη φάση (1976) πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του J.Y. Cousteau “Καλυψώ”.
Το ναυάγιο χρονολογείται στο 60-50 π.Χ. περίπου, ενώ το φορτίο του χρονολογείται από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ. Η μελέτη του φορτίου θα προσθέσει μια σημαντική μαρτυρία για το θαλάσσιο εμπόριο και τη διακίνηση έργων ελληνικής τέχνης στο τέλος της ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης.

• Αμέσως μετά το τέλος της ξενάγησης θα μεταφερθούμε στο café του Μουσείου όπου με ελαφρύ μπουφέ, κρασάκι και καλή διάθεση θα ευχηθούμε για την «Καλή Χρονιά 2014» και την κοπή της πίτας του Συλλόγου. Για τον τυχερό που θα κερδίσει το ‘φλουρί’ θα υπάρξει μια μικρή ευχάριστη έκπληξη!
- Πότε: Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014
- Ώρα συνάντησης 10:30 – 10:45
- Ώρα έναρξης ξενάγησης 11:00 ακριβώς!
- Πού: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 106 82
- Κόστος: 15,00€ ανά άτομο (περιλαμβάνει ξενάγηση, βασιλόπιτα, ορεκτικά, ποτό)
- Για όσους δεν έχουν λάβει το Ημερολόγιο ΣΦΚ 2014 & το αυτοκόλλητο σήμα για την καμπάνια μας ‘Αγαπώ την Κέα, στηρίζω την Καρθαία’, θα διανεμηθεί υλικό.
- Πληροφορίες-συντονισμός: Γεωργία Μπλιάτσου στα τηλ. 6947 842 902 & 210-80 68 914
Δείτε ένα σύντομο βίντεο από την έκθεση Τα μυστήρια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων:
2/2/14 Ενημέρωση: Με συμμετοχή 50 Μελών και φίλων του ΣΦΚ πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο κα η σεμνή τελετή της κοπής της πίτας του Συλλόγου μας. Δείτε το φωτογραφικό άλμπουμ της εκδήλωσης με κλικ ΕΔΩ!
