Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Εκδρομή ΣΦΚ: Πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου | 4 μέρες | 29/5-1/6/2015

Ο Σύλλογος Φίλων Κέας σε συνεργασία με το τουριστικό γραφείο www.somewhereweknow.com διοργανώνει μια μοναδική εκδρομή με πολιτιστικό περιεχόμενο στην Ήπειρο. Η εκδρομή αυτή αποτελεί μια παράλληλη δράση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ με το οποίο έχουμε επαφή για την εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας μιας αντίστοιχης ‘Πολιτιστικής Διαδρομής Κέας’.

Τα αρχαία ελληνικά θέατρα, μέρη μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς και πολιτιστικής αξίας, άνθισαν στην αρχαία Ελλάδα από τον 6ο ως τον 2ο αιώνα π.χ. και εξαπλώθηκαν σε κάθε πόλη-κράτος της αρχαιότητας, ως χώροι λατρείας αλλά και καλλιτεχνικής έκφρασης. Η τραγωδία, η κωμωδία και το σατυρικό δράμα ζωντάνεψαν μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις και τις γιορτές που γίνονταν κάθε χρόνο προς τιμήν του Διονύσου, του θεού του κρασιού, της χαράς και της έκστασης.

Η ορεινή και απομακρυσμένη περιοχή της Ηπείρου φιλοξενεί πέντε μοναδικά αρχαία θέατρα: της Δωδώνης, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αρχαία θέατρα της περιοχής, που χτίστηκε από τον βασιλιά της Ηπείρου, Πύρρο, κατά τη διάρκεια του 3ου αιώνα π.Χ., το θέατρο της Κασσώπης, με εξαιρετική θέα στο Ιόνιο, το θέατρο της Νικόπολης, με στοιχεία ελληνικής και ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, το πρόσφατα ανασκαμμένο θέατρο των Αρχαίων Γιτάνων και το μικρό θέατρο της Αμβρακίας μέσα στην Άρτα.

Το ταξίδι μας αυτό στην Ήπειρο, ακολουθεί μία πολιτιστική διαδρομή αλλά και ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Ξεκινάει από τη μυκηναϊκή εποχή με την περιήγησή μας στο μαντείο της Δωδώνης, που ήταν αφιερωμένο στη θεά Γαία, και στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Συνεχίζει στην κλασσική περίοδο με την επίσκεψή μας στα τέσσερα αρχαία θέατρα της Ηπείρου στη Δωδώνη, την Κασσώπη, τα Γίτανα και την Αμβρακία, και καταλήγει στη ρωμαϊκή περίοδο με την εντυπωσιακή πόλη της Νικόπολης. Μέσα από αυτή τη διαδρομή στην πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου, θα ανακαλύψουμε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και φυσικών τοπίων, καθώς θα περιηγούμαστε ανάμεσα στην ορεινή περιοχή της Πίνδου και τη θάλασσα του Ιονίου.

Βασικοί σταθμοί του ταξιδιού:

 • Αρχαία θέατρα της Ηπείρου: Δωδώνη, Γίτανα, Κασσώπη, Αμβρακία και Νικόπολη
 • Νεκρομαντείο Αχέροντα
 • Μαντείο της Δωδώνης
 • Ρωμαϊκή και παλαιοχριστιανική πόλη της Νικόπολης
 • Άρτα και Ιωάννινα

Το Πρόγραμμα αναλυτικά:

Πρώτη μέρα Παρασκευή 29 Μαΐου: Άρτα.  Ξεκινάμε το ταξίδι μας από την Αθήνα με πούλμαν πολυτελείας με προορισμό την Άρτα. Ύστερα από μία μικρή στάση στο Αντίρριο συνεχίζουμε προς τα βορειοανατολικά περνώντας από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και τον Αμβρακικό κόλπο, μέρη μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Φτάνοντας στην Άρτα επισκεπτόμαστε το ξακουστό της γεφύρι, που στέκει περήφανα πάνω από τον ποταμό Άραχθο, περιηγούμαστε στη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας και στην Παναγία την Παρηγορήτισσα, ένα πραγματικά εντυπωσιακό μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής του 13ου αιώνα μ.X.  και στη συνέχεια, εξερευνούμε τα τείχη της αρχαίας Αμβρακίας και το βυζαντινό κάστρο της πόλης, μνημείο του 13ου αιώνα μ.Χ. Μετά από ένα απολαυστικό γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής, συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς την πόλη των Ιωαννίνων, την πρωτεύουσα της Ηπείρου, που απλώνεται γύρω από την πανέμορφη λίμνη Παμβώτιδα. Διανυκτέρευση στα Ιωάννινα.

Δεύτερη ημέρα Σάββατο 30/5: Δωδώνη, Γίτανα, Ηγουμενίτσα και Πάργα.  Η περιήγησή μας ξεκινάει στη Δωδώνη, το αρχαίο ιερό και μαντείο του Δία, που σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ήταν η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας και σημαντικό πνευματικό κέντρο της αρχαιότητας. Οι αρχαίοι ταξίδευαν πολλά χιλιόμετρα για να επισκεφτούν το μαντείο και να πάρουν τον χρησμό των ιερέων. Έξω από το ιερό του Δία, οι ιερείς μαζεύονταν κάτω από την ιερή βελανιδιά και ακούγοντας τον ήχο των φύλλων της που έτρεμαν στο φύσημα του ανέμου, έδιναν χρησμούς για το μέλλον. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στη Δωδώνη, εξερευνούμε το πολύ καλά διατηρημένο ελληνιστικό θέατρο και τα θεμέλια της Ιεράς Οικίας που στεκόταν ακριβώς δίπλα στην ιερή βελανιδιά, καθώς και τα υπολείμματα του αρχαίου σταδίου της Δωδώνης.

Ο επόμενος προορισμός μας είναι η αρχαία πόλη των Γιτάνων, που χτίστηκε στη βόρεια πλευρά του ποταμού Καλαμά περίπου το 335 με 350 π.Χ. Πρόκειται για μία περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς, που περιβάλλεται σχεδόν από όλες τις πλευρές από νερό, δίνοντας την εντύπωση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε ένα νησί. Τα Γίτανα ήταν το πολιτικό κέντρο και έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών από την ίδρυση τους, στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ. έως την κατάληψή τους από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Το αρχαίο θέατρο μπορούσε να φιλοξενήσει πάνω από 4.000 θεατές κατά τη διάρκεια θεατρικών παραστάσεων και άλλων εκδηλώσεων που λάμβαναν χώρα εκείνη την εποχή στα Γίτανα.

Συνεχίζουμε την εκδρομή μας κατευθυνόμενοι προς την Ηγουμενίτσα και την Πάργα, μέσα από τα βουνά της Παραμυθιάς και δίπλα από το γαλαζοπράσινο Ιόνιο πέλαγος. Κάνουμε μία στάση στην Ηγουμενίτσα για βόλτα και καφέ και συνεχίζουμε προς την όμορφη και αμφιθεατρικά κτισμένη κωμόπολη της Πάργας με τη μαγευτική θέα στη θάλασσα. Δείπνο και διανυκτέρευση στην Πάργα.

Τρίτη μέρα Κυριακή 31/5: Αρχαία Κασσώπη και Νεκρομαντείο Αχέροντα.  Σήμερα θα επισκεφθούμε την αρχαία πόλη της Κασσώπης, που χτίστηκε στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ., στις πλαγιές του βουνού Ζαλόγγου. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα εναπομείναντα δείγματα μιας πόλης που χτίστηκε σύμφωνα με το ιπποδάμειο σύστημα στην Ελλάδα. Τα τείχη της πόλης, το θέατρο, το ωδείο, η Αγορά, το Πρυτανείο, ο ναός της Αφροδίτης είναι μερικά από τα αξιοθέατα που θα εξερευνήσουμε.

Η επόμενη στάση μας είναι στο Νεκρομαντείο, που σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες αποτελούσε τις πύλες του Άδη, το μέρος όπου διέμεναν οι νεκροί. Υπόγειες σήραγγες που θύμιζαν λαβύρινθους οδηγούσαν τους προσκυνητές σε μία κεντρική αίθουσα όπου μπορούσαν να μάθουν το μέλλον τους μιλώντας στους νεκρούς.

Σε μικρή απόσταση από το Νεκρομαντείο βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Αχέροντα, που ήταν γνωστός ως ένας από τους πέντε ποταμούς του ελληνικού κάτω κόσμου. Ο ποταμός πηγάζει από το χωριό Γλυκή σε υψόμετρο 1.600 μέτρων στα βουνά του Σουλίου και εκρέει στην περιοχή της Αμμουδιάς στο Ιόνιο πέλαγος. Ακολουθούμε το παλιό μονοπάτι που οδηγεί στις όχθες του ποταμού θαυμάζοντας την ομορφιά του τοπίου κάτω από τα πανάρχαια πλατάνια. Αργά το απόγευμα, αναχωρούμε για την Πάργα, όπου έχουμε δείπνο και διανυκτερεύουμε για δεύτερο βράδυ.

Τέταρτη μέρα Δευτέρα 1/6: Νικόπολη και επιστροφή στην Αθήνα.  Η Νικόπολη, η πόλη της Νίκης, ιδρύθηκε το 31 π.Χ. από τον Ρωμαίο Αύγουστο Οκταβιανό μετά τη νίκη του στη ναυμαχία του Ακτίου κατά των δυνάμεων του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας. Ο αρχαιολογικός χώρος σήμερα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ρωμαϊκή πόλη της Ελλάδα. Θα περιηγηθούμε στον μεγάλης έκτασης αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και θα θαυμάσουμε τα τείχη, το Θέατρο, το Ωδείο, το Μνημείο του Αυγούστου, το Στάδιο και το πανέμορφο Νυμφαίο. Μετά το μεσημεριανό γεύμα θα ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα.

Περιλαμβάνεται:

 • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4 αστέρων με πρωινό
 • Μεταφορές με σύγχρονο λεωφορείο
 • Πιστοποιημένος ξεναγός
 • Έμπειρος συνοδός του γραφείου μας
 • Εισιτήρια εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
 • Τέσσερα γεύματα ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας
 • Ενημερωτικό υλικό
 • Ασφάλιση αστικής ευθύνης

Η τιμή για την εκδρομή έχει υπολογιστεί ανάλογα με τα άτομα που συμμετέχουν και διαμορφώνεται ως εξής:

 • για τα 20 άτομα ανέρχεται σε 405€/άτομο
 • για τα 25 άτομα ανέρχεται σε 365€/άτομο
 • για τα 30 άτομα ανέρχεται σε 335€/άτομο

Παρακαλούμε όπως δηλώσετε εγκαίρως τη συμμετοχή μέσω e-mail στο info@sfkeas.gr, ή μέσω SMS στο τηλ. 6978-444133. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας. Εκτίμηση μας είναι ότι θα συμπληρωθούν τα 30 άτομα!

Χάρτης διαδρομής

Χάρτης Διαδρομής

 

Δημοσιεύτηκε από τον Byron E. Riginos

https:/'/www.facebook.com/riginos https://twitter.com/briginos http://www.flickr.com/byron.riginos https://www.instagram.com/byronr/ https://byronriginos.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: