ΔΥΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΚΕΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ

SFK_18Aug15Ο Σύλλογος Φίλων Κέας και η Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ», σας προσκαλούν στην παρουσίαση από τον ίδιο τον συγγραφέα Γιώργο Σπέη του βιβλίου «Η Κόκκα, Μια ανθαρακαποθήκη ανεφοδιασμού ατμοπλοίων στην Κέα (1898-1940)».

• Πότε: Την Τρίτη 18 Αυγούστου και ώρα 8:30 μ.μ.

Πού: στο Αμφιθέατρο του Λαογραφικού Μουσείου Κέας στο Μυλοπόταμο.

Αναφέρει ο Γιώργος Σπέης:

Η Κόκκα, η Κέα και η διεθνής σημασία του λιμανιού της. Μια ξεχασμένη σελίδα στη Παγκόσμια κρίση γύρω στα 1900.

Η Κόκκα στην είσοδο του λιμανιού του Αγίου Νικολάου φαίνεται ένας περίεργος τόπος που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Κάποτε όμως ήταν ένα σημείο πάνω στο χάρτη με παγκόσμιο ενδιαφέρον. Οι τότε μεγάλες δυνάμεις, γύρω στα 1900, παρακολουθούσαν, κατέγραφαν και χάρασσαν πολιτικές έχοντάς το σαν ένα πιόνι στα σχέδια κατάκτησης του κόσμου.

Η σημασία αυτή ώθησε το νησί στη βιομηχανική εποχή δημιουργώντας μια τεχνική επανάσταση, που τα τελευταία της ίχνη χάθηκαν με το κλείσιμο του εργοστασίου «Εμαγιέ» μετά τον πόλεμο και την φυγή των ντόπιων τεχνιτών και μηχανικών κυρίως στην Αθήνα και το Λαύριο.

Τα λίγα στοιχεία που σώζονται σε έγγραφα και οι μαρτυρίες των τελευταίων που θυμούνται σκιαγραφούν αυτήν την εποχή εκπλήσσοντας τον σύγχρονο επισκέπτη και τον αναγνώστη όλων αυτών των πληροφοριών στην μελέτη και το βιβλίο που εξέδωσε ο Σύλλογος Φίλων Κέας με τίτλο «Κόκκα, Μια ανθρακαποθήκη ανεφοδιασμού ατμοπλοίων στην Κέα (1898-1940)».

Μετά την παρουσίαση ο συγγραφέας θα είναι στη διάθεση του κοινού για ενυπόγραφα αντίτυπα του συλλεκτικού αυτού βιβλίου το οποίο εκδόθηκε από τον ΣΦΚ μετά από την ευγενική χορηγία του κ. Θανάση Μαρτίνου τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. Το βιβλίο διατίθεται προς €10. Μέρος των εσόδων θα πάνε για την ενίσχυση με εξοπλισμό και αναλώσιμα του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Κέας.

Παράλληλα, Ο Σύλλογος Φίλων Κέας διοργανώνει έκθεση των 16 φωτογραφιών που συμμετείχαν στον “1° Διαγωνισμό Φωτογραφίας ΣΦΚ 2015» με τίτλο «Η Κέα που Αγαπάμε», ενώ θα γίνει και η τελετή απονομής των 2 βραβείων στους νικητές των δύο κατηγοριών (ένα smartphone Turbo-X υ Black μαζί με Χάρτες και μια Turbo-X Action Cam ACT-60 κάμερα 5.0 Megapixel αδιάβροχη σε βάθος -55 μέτρων για υποβρύχιες λήψεις φωτογραφιών ή βίντεο. Ευχαριστούμε θερμά τo www.plaisio.gr και ειδικά τον Γιώργο Γεράρδο για την χορηγία των βραβείων.

Το άλμπουμ με τις 16 φωτογραφίες που υποβλήθηκαν μπορείτε να δείτε με κλικ ΕΔΩ!

Διοργανωτές: η Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ» & ο Σύλλογος Φίλων Κέας.

Δημοσιεύτηκε από τον Byron E. Riginos

https:/'/www.facebook.com/riginos https://twitter.com/briginos http://www.flickr.com/byron.riginos https://www.instagram.com/byronr/ https://byronriginos.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: