«ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΤΗΣ ΚΕΑΣ» μια ιδιαίτερη εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Κέας

Την αφίσα της εκδήλωσης δημιούργησε το Μέλος μας Θανάσης Γιαννούκος. Με κλικ ανοίγει σε μεγάλο μέγεθος
Την αφίσα της εκδήλωσης δημιούργησε το Μέλος μας Θανάσης Γιαννούκος. Με κλικ ανοίγει σε μεγάλο μέγεθος

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23/8/2015: 

Το Σάββατο 22/8/2015 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Λαογραφικού Μουσείου Κέας στο Μυλοπόταμο η ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΤΗΣ ΚΕΑΣ».

Μετά από τους σύντομους χαιρετισμούς της οικοδέσποινας Μαρίας Μουζάκη-Χιονάτου και του Δημάρχου Κέας κ. Γιάννη Ευαγγέλου, ο Πρόεδρος του ΣΦΚ παρουσίασε τους ομιλητές κ.κ. Γιάννη Τζαβελάκο (Α/Π ΠΑΤΡΙΣ), Δημήτρη Γκαλών (S/S BURDIGALA) και Μιχάλη Μιχαηλάκη (HMHS BRITANNIC, THEOPHILE GAUTIER & CITTA DI TRIPOLI).

Με γεμάτο το αμφιθέατρο ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στη φάση συγκρότησης πρότασης για την χωροθέτηση Καταδυτικού Πάρκου Κέας και για την ωρίμανση της ιδέας περί ίδρυσης Ναυτικού Μουσείου Κέας.

Αντίστοιχα ο Πρόεδρος του ΣΦΚ Βύρων Ρηγινός ανέφερε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται εκδήλωση στην οποία παρουσιάζονται τα έξη ναυάγια της Κέας ενώ ανέφερε ότι η νέα χρονιά του 2016 θα αποτελέσει μια θαυμάσια ευκαιρία για την παραπέρα προβολή των ναυαγίων τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, με την αφορμή της επετείου των 100 ετών από τη βύθιση στο στενό της Κέας των δύο υπερωκεανίων τον Νοέμβριο του 1916, δηλ. των S/S BURDIGALA και HMHS BRITAΝNIC.

Τέλος κατά τη συζήτηση που έγινε με τους ομιλητές μετά το πέρας των παρουσιάσεων, αναφέρθηκαν ενδιαφέρουσες ιδέες σχετικά με την συγγραφή βιβλίου για τα 6 ναυάγια, τον προγραμματισμό διήμερου εορτασμού των επετείων με συνέδριο και άλλες δράσεις καθώς για άλλους σύγχρονους τρόπους προβολής των ναυαγίων της Κέας.

Δειτε το σχετικό φωτογραφικό άλμπουμ με κλικ ΕΔΩ!


Σε μια αναδρομή όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 Καλύμνιοι σφουγγαράδες «δούλεψαν» με σκάφνδρα το άγνωστο τότε ναυάγιο της ξέρας του Κούνδουρου – για να μαζέψουν τα πολύτιμα μπακίρια του μηχανοστασίου, μέχρι την μεγάλη ανακάλυψη του Jacques-Yves Cousteau το 1975 του υπερωκεάνιου (αδελφού πλοίου του ΤΙΤΝΙΚΟΥ) του επιταγμένου νοσοκομειακού ΒΡΕΤΑΝΝΙΚΟΣ και φτάνοντας στα πρόσφατα χρόνια με τις ανακαλύψεις των BURDIGALA, του τρικινητήριου αεροπλάνου της LUFTWAFFE JUNKERS-52 και των λιγότερο γνωστών THEOPHILE GAUTIER & CITTA DI TRIPOLI, ο βυθός της περιοχής γύρω από την Κέα με τα καταγάλανα νερά, είναι γεμάτος από συναρπαστικές ιστορίες και μυστικά πλοίων που χάθηκαν ενώ κεντρίζουν το ενδιαφέρον της διεθνούς καταδυτικής και ιστορικής κοινότητας.

Την πολιτισμική αυτή κληρονομιά του νησιού επιδιώκει να αναδείξει η εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Κέας με τίτλο «ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΤΗΣ ΚΕΑΣ». Για πρώτη φορά με αναφορές στα 6 ναυάγια από ειδικούς ομιλητές-ερευνητές με βαθειά γνώση του αντικειμένου, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και παράλληλη έκθεση αντιπροσωπευτικών φωτογραφιών από τα ναυάγια όπως ήταν πριν και όπως βρίσκονται στο βυθό εδώ και πολλές δεκαετίες.

• Πότε: Το Σάββατο 22 Αυγούστου και ώρα 8:30 μ.μ.

Πού: στο Αμφιθέατρο του Λαογραφικού Μουσείου Κέας στο Μυλοπόταμο.

Θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση με τους παρουσιαστές και θα απαντηθούν ερωτήματα του κοινού. Την συζήτηση θα συντονίσει ο Πρόεδρος του ΣΦΚ Βύρων Ρηγινός.

• Ελεύθερη είσοδος.

Παρουσιάζουν το:

Α/Π ΠΑΤΡΙΣ του 1866 ο Γιάννης Τζαβελάκος. Ιδιοκτήτης του Καταδυτικού Κέντρου KEΑDIVERS, με έδρα το Βουρκάρι, Κέας. PADI SCUBA INSTRUCTOR (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ), EFR INSTRUCTOR, (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΠΑΡΟΧΕΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ & ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΝΗΣΗΣ), Master of Arts in Banking & Finance, Middlesex University , London, UK, 1996 Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών, 1992. Πρωταθλητής Ελλάδος ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης 2012. E-mail: keadivers@gmail.com

S/S BURDIGALA (ex. KAISER FRIEDRICH) του 1916 & JUNKERS-52 ΤΟΥ 1944 o Δημήτρης Γκαλών. Ο Δημήτρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1958. Έζησε για ένα μεγάλο διάστημα στην Αθήνα και από το 1984 ζει μόνιμα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Σπούδασε Ιστορική και Συγκριτική Μουσικολογία, Πληροφορική, Φιλοσοφία, Βυζαντινολογία και Εθνολογία στα πανεπιστήμια της Κολωνίας, του Ντύσελντορφ και του Αμβούργου. Εργάστηκε στο Εθνογραφικό Μουσείο και στο Πανεπιστήμιο της πόλης του Αμβούργου και από το 1994 είναι επιμελητής εκδόσεων του διεθνή εκδοτικού οίκου Sikorski. Παράλληλα ασχολείται συστηματικά με την ναυτική ιστορία του παραδοσιακού ελληνικού χώρου. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά περιοδικά Εφοπλιστής, Greek Diver και Αιγιναία, στο γερμανικό περιοδικό Zenith, καθώς και στον διαδικτυακό κόμβο ενημέρωσης http://www.protagon.gr. Ο Δημήτρης Γκαλών είναι μέλος του γερμανικού συνδέσμου Historisches Marinearchiv και μέλος της ομάδας εργασίας του γερμανικού AK Krieg zur See 1914-1918. Ζει και εργάζεται στο Αμβούργο της Γερμανίας, είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

Ασχολήθηκε με τα ναυάγια της Κέας από το 2008. Αρχικά με την αποστολή του Kea Dive Expedition (21-30/9/2008) και κατόπιν με τις τρείς αποστολές του Burdigala Project κατά τα έτη 2009, 2010 και 2012. Πρόκειται για τις αποστολές που έφεραν στην «επιφάνεια», με διεθνή απήχηση, τα ναυάγια του S/S BURDIGALA (ex. KAISER FRIEDRICH) και του τρικινητήριου αεροπλάνου τύπου Junkers 52, της Luftwaffe. Ο Δημήτρης πέρα από την ενασχόλησή του με την ιδιαίτερα απαιτητική υποβρύχια έρευνα πεδίου, υπήρξε και ένας από τους κύριους ερευνητές για την ταυτοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη της ιστορίας των δύο αυτών ναυαγίων που κοσμούν τον βυθό της Κέας. Περισσότερα εδώ: http://keadive.gr E-mail: dimitris.galon@Historisches-Marinearchiv.de

HMHS BRITAΝNIC του 1916, M/S THEOPHILE GAUTIER του 1941 & S/S CITTA DI TRIPOLI του 1941 ο Μιχάλης Μιχαηλάκης. Ο Μιχάλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας πριν τη μόνιμη εγκατάσταση της οικογένειας του στην Αθήνα το 1986. To 1992 αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Pierce College) και σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο της Φερράρας στην Ιταλία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε ως φαρμακοποιός στον Αυλώνα Αττικής μέχρι το 2014 και εν συνεχεία εγκαταστάθηκε ξανά στην Αθήνα όπου συνεχίζει να ασκεί το επάγγελμα του. Το 1996 άρχισε να ερευνά συστηματικά το ναυάγιο του ΒΡΕΤΑΝΝΙΚΟΥ, αδελφό πλοίο του διάσημου ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ, που βρίσκεται βυθισμένο στα ανοικτά της νήσου Κέας. Το 2000 δημιούργησε τον ιστότοπο Hospital Ship Britannic ο οποίος με τα χρόνια εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για όσους μελετούν την ιστορία του πλοίου. Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης του στην εταιρεία ΒΡΕΤΑΝΝΙΚΟΣ Α.Ε. παρακολούθησε από κοντά την επιστημονική αποστολή του ΕΛΚΕΘΕ (2008) και την ιδιωτική επίσκεψη του Αμερικανού μεγιστάνα Paul Allen (2011) στο ναυάγιο. Ως ένας από τους πλέον εξειδικευμένους ερευνητές στο συγκεκριμένο αντικείμενο κλήθηκε να συγγράψει το κεφάλαιο που αφορά τον ΒΡΕΤΑΝΝΙΚΟ στην έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Ναυάγια Στον Ελληνικό Βυθό: Κατάδυση Στην Ιστορία Τους (2015). Εκτός από τον ΒΡΕΤΑΝΝΙΚΟ έχει ασχοληθεί εκτεταμένα και με την ιστορία των ναυαγίων των πλοίων που μετέφεραν Ιταλούς αιχμαλώτους από τα νησιά του Αιγαίου μετά από τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στον Β’ Π.Π. Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει για τα ναυάγια αυτά είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο The Invisible Graves.

Για τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα δύο ναυάγια THEOPHILE GAUTIER & CITTA DI TRIPOLI ο Μιχάλης θα εκπροσωπήσει την ομάδα Wreckdiving.gr των Νίκου Βασιλάτου και Ελένης Τσοπουροπούλου που λόγω υποχρεώσεων δεν θα είναι κοντά μας.

Περισσότερα εδώ: Hospital Ship Britannic: http://hmhsbritannic.weebly.com, The Invisible Graves: http://invisiblegraves.weebly.com    Ε-mail: mmichai@yahoo.com

Υποστηρικτής: www.keadivers.com

Βοήθημα: Κατεβάστε το αρχείο pdf με τίτλο Η Ιστορία του BOURDIGALA με κλικ στο σύνδεσμο: The_Story_of_Burdigala-KDE

Διοργανωτές: η Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ» & ο Σύλλογος Φίλων Κέας.

Δημοσιεύτηκε από τον Byron E. Riginos

https:/'/www.facebook.com/riginos https://twitter.com/briginos http://www.flickr.com/byron.riginos https://www.instagram.com/byronr/ https://byronriginos.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: