Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Κέας και του Αντιπροέδρου μας Χρήστου Δίπλα, πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 1 έως και την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 εκπαιδευτική επίσκεψη στη Τζιά 72 Σπουδαστών και 6 Καθηγητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για την μελέτη-αποτύπωση 6 καθοικιών της Κέας. Παραθέτουμε αυτούσια τα σχόλια του επί κεφαλής Καθηγητή κ. Τάση Παπαϊωάννου, τον οποίο ο ΣΦΚ ευχαριστεί θερμά! Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο Κέας κ. Γιάννη Ευαγγέλου και τους συνεργάτες του Δήμου για το ενδιαφέρον και τον συντονισμό της φιλοξενίας των επισκεπτών, και βεβαίως τους επιχειρηματίες που συνέβαλλαν για τη διαμονή, μεταφορά και σίτιση των φοιτητών και καθηγητών τους.
Παραθέτω φωτογραφίες για 4 από τις 6 καθοικιές που μελετήσαμε (αρ. 1,2,3,4). Επίσης φωτογραφίες των παιδιών/ομάδα εργασίας. Τέλος συμπεριλαμβάνω για να τις έχετε στο αρχείο σας, φωτογραφίες από την τελευταία καθοικιά, κάτω-κάτω στο μονοπάτι της Πέρας Μεριάς, που επισκεφθήκαμε και η οποία ήταν στην καλύτερη κατάσταση απ’ όλες τις άλλες, λόγω του ότι ο γέρος που την κατοικούσε έφυγε τα τελευταία χρόνια από τη ζωή. Το εξαιρετικά συγκινητικό ήταν ότι όλα του τα υπάρχοντα, τα εργαλεία, τα σκεύη, τα έπιπλα βρίσκονταν εκεί που τα άφησε ο ίδιος την τελευταία φορά. Ακόμη και τα ρούχα του κρέμονταν στην κρεμάστρα. Δεν έμαθα το όνομά του. Αξίζει όμως τον κόπο να μάθετε το όνομα αυτού του ανθρώπου που από τη καθοικιά του …αγνάντευε ευτυχής όλο το Αιγαίο.
Η εργασία των σπουδαστών έγινε στα πλαίσια του 8ου κατ’ επιλογήν μαθήματος της Οικοδομικής «Κατασκευαστική ανάλυση και επέμβαση σε παραδοσιακό κτίσμα» της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ που γίνεται στο 4ο έτος των σπουδών τους.
Ο συνολικός αριθμός των σπουδαστών ήταν 72 άτομα και των καθηγητών 6.Εφεσσίου Ειρήνη, Καθηγήτρια (Συντονίστρια)
Βασιλάτος Παναγιώτης, Επίκουρος καθηγητής
Καραδήμας Κώστας, Αναπληρωτής καθηγητής
Μακρής Γιώργος ,Ομότιμος καθηγητής
Παπαϊωάννου Τάσης, Καθηγητής
Τσακανίκα Ελευθερία, Επίκουρη καθηγήτριαΟι σπουδαστές χωρίστηκαν σε 6 ομάδες των 12-13 ατόμων και ασχολήθηκαν με την αποτύπωση μίας καθοικιάς υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους. Οι καθοικιές που μελετήθηκαν ήταν 6. Οι τέσσερις στην περιοχή του Μυλοπόταμου, η μία στο Πετροβούνι και η άλλη (η δική μας) στην Πέρα Μεριά. Η εργασία πεδίου διήρκεσε 3 μέρες, από τις 9.00 π.μ. έως και τις 7.00 μ.μ. Οι σπουδαστές αποτύπωσαν με μεγάλη ακρίβεια μέσω σκίτσων κατόψεων, όψεων, τομών και λεπτομερειών (όπως πόρτες, παράθυρα, τζάκια, φούρνους κ.λπ.) τις καθοικιές, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο με τις μάντρες, τα δέντρα, τα βράχια κλπ.έτσι ώστε να είναι δυνατή η πλήρης κατανόηση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αυτές εντάσσονται και αποτελούν φυσικά, αναπόσπαστο τμήμα τους.
Οι καθοικιές και οι καθέντρες της Τζιας αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό της ανώνυμης παραδοσιακής μας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και μ’ αυτή την έννοια είναι επιβεβλημένη η άμεση προστασία και η διατήρησή τους! Όχι βεβαίως κάτω από ένα ρομαντικό πρίσμα νοσταλγίας του παρελθόντος, αλλά γιατί η μελέτη τους μας διδάσκει πολλά από αυτά τα σημαντικά που έχουμε απολέσει σήμερα και κυρίως για έναν τρόπο ζωής (και κατά συνέπεια έναν πολιτισμό) φιλικό προς τη φύση και το περιβάλλον. Είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι Τζιώτες. Τα μονοπάτια, οι πεζούλες, τα αλώνια, τα αγροτικά κτίσματα, οι νερόμυλοι αποτελούν το ιδιαίτερο και μοναδικό ανθρωπογενές τοπίο χιλιετιών και αυτό είναι που έρχονται να θαυμάσουν οι ξένοι στον τόπο μας και συγκεκριμένα στη Τζιά.
Η μελέτη των φοιτητών θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιούνιο-Ιούλιο όπου θα ολοκληρώσουν τα τελικά σχέδια και τις προτάσεις τους.
Όπως σας είπα όταν βρεθήκαμε μαζί, μπορούν να προγραμματιστούν τα παρακάτω:
-Έκθεση των σπουδαστικών εργασιών στη Τζιά
-Ημερίδα με αντικείμενο την αρχιτεκτονική των καθοικιών
-Ομιλίες-Διαλέξεις
-Ίσως κάποιος κατάλογος με σχέδια και φωτογραφίες (αν βρεθούν χρήματα για κάτι τέτοιο).Τα αποτελέσματα της επίσκεψης ήταν εξαιρετικά τόσο για τους σπουδαστές όσο και για τους διδάσκοντες. Οι καθοικιές που μελετήθηκαν ήταν η μία καλύτερη της άλλης και ένα διαπιστώθηκε απ’ όλους: ότι ο αριθμός είναι τεράστιος και η αξία τους ανεκτίμητη (για όσους φυσικά έχουν μάτια και βλέπουν).
Απολαύστε την φωτοθήκη με τις Καθοικιές [κλικ για να ανοίξουν σε slide-show]:
Ελπιζουμε να οργανωθει συντομα καποια εκδηλωση στην Κεα, όπως προτεινουν οι μελετητες!
ΜΦΧ
ΜΓΙ
________________________________
Michael G Jacobides | Sir Donald Gordon Chair of Entrepreneurship and Innovation, and
Associate Professor | Strategy & Entrepreneurship Department
London Business School | http://www.london.edu/mjacobides