Το Θεσμικό Πλαίσιο για τις Δωρεές και τις Χορηγίες

Α. Δωρεές και χορηγίες φυσικών προσώπων

Ο νέος φορολογικός νόμος (2010) προβλέπει εκπτώσεις φόρου κατά ποσοστό 20% για φυσικά πρόσωπα τα οποία καταβάλλουν ποσά λόγω δωρεάς ή χορηγίας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή πολιτιστικούς σκοπούς. Ο ΣΦΚ ανήκει σε αυτή τη κατηγορία.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την εφαρμογή του νόμου είναι οι εξής:

  • Το συνολικό ποσό επεί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 10% του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.
  • Η μείωση διενεργείται εφόσον τα ποσά των δωρεών και των χορηγιών υπερβαίνουν τα 100 ευρώ ετησίως.
  • Όταν τα ποσά των δωρεών και χορηγιών που καταβάλλονται υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ετησίως, λαμβάνονται υπόψη μόνον εφόσοβ έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του νομικού προσώπου, που πρέπει να έχει ανοιχθεί για το σκοπό αυτόν σε τράπεζα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα. Το γραμμάτιο είσπραξης της τράπεζας που εκδίδεται πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία του δωρητή ή χορηγού και δωρεοδόχου, το ποσό της δωρεάς ή χορηγίας αριθμητικών και ολογράφως, την ημερομηνία κατάθεσής του και την υπογραφή του δωρητή ή χορηγού.
  • Τα νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, μετά από έλεγχο που διενεργείται από το υπουργείο Πολιτισμού.

Β. Δωρεές και χορηγίες επιχειρήσεων

Ο νέος φορολογικός νόμος προβλέπει ότι εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των επιχειρήσεων τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται μέχρι ποσοστό 10% του συνολικού καθαρού εισοδήματος ή των κερδών που προκύπτουν από ισολογισμούς, λόγω δωρεάς σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς ή λόγω χορηγίας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς.

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου και του νόμου 3235/2007 περί χορηγιών. Περισσότερα στους συνδέσμους που ακολουθούν:

Ο Νόμος 3525/2007 για την Πολιτιστική Χορηγία (ΦΕΚ Αρ. 16, 26/01/2007).

Σχέδιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας (Σε αρχείο Word για συμπλήρωση από εταιρείες κ.λπ.).

Πηγή: http://www.diazoma.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: