Απολογισμός Δράσεων ΣΦΚ 2016

Η χρονιά του 2016 που πέρασε

 • Λίγα λόγια για τη χρονιά που πέρασε και αμέσως μετά μια σύντομη αναφορά για τη νέα χρονιά του 2017 όσο αφορά πάντοτε τον ΣΦΚ.
 • Τη χρονιά που φεύγει πρέπει να την θεωρούμε σαν ορόσημο για τον Σύλλογο μας. Θα επεξηγηθεί αμέσως μετά.
 • Πάμε ενάμιση χρόνο πίσω. Ήδη από την εκδήλωση μας του Αυγούστου 2015, με θέμα «Τα Ναυάγια της Κέας» [που είναι τα 7 γνωστά μέχρι τώρα], αρθρώθηκε μια ιδέα-Όραμα για το 2016 σχετικά με τη διοργάνωση σειράς επετειακών εκδηλώσεων και ενός διεθνούς συνεδρίου με αφορμή την 100-ετηριδα από τη βύθιση των δυο μεγάλων πλοίων του 1ου Π.Π, δηλ. του S/S BURDIGALA & HMHS BRITANNIC. Το Όραμα μας αυτό αγκάλιασε πρώτος ο Δήμαρχος Κέας Γιάννης Ευαγγέλου, ενώ στη διαδρομή προστεθήκαν και άλλοι όπως ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο ΕΟΤ, ο Όμιλος ΣΚΑΙ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, οι μεγάλοι μας Χορηγοί κ.κ. Θανάσης Μαρτίνος & Γιώργος Προκοπίου και πολλοί άλλοι. Έτσι από την αρχή της χρονιάς του ’16 συγκροτήθηκε η Οργανωτική Ομάδα με σκοπό να “τρέξει” το Πρόγραμμα “100 Χρόνια Ναυάγια Κέας”.  Προωθητικά και επικοινωνιακά δημιουργήσαμε δύο διαδικτυακές παρουσίες με την ιστοσελίδα 100years-kea-shipwrecks.org & την αντίστοιχη στο Facebook https://www.facebook.com/keashipwrecks/ . Καθιερώθηκε η συχνή χρήση του #100yearskeashipwrecks
 • Κατά τα άλλα, ξεκινήσαμε τη χρονιά με την κοπή της Πίτας μας στις 4/2/16 στο ζεστό-φιλόξενο περιβάλλον του Wine Bar Classic Nouveau και την άψογη περιποίηση από τους οικοδεσπότες Πέπη Τσικλητήρα-Κλεισιώτη και Νίκο Κλεισιώτη. Θα μείνει στις αναμνήσεις μας για καιρό!  Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλάδων κ. Πασχάλης Συρίγος [της οποίας από το 2015 ο ΣΦΚ έγινε Μέλος, όπως αντίστοιχα και μέλος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ].
 • Στις 29/3 ο Δήμαρχος Κέας, το μέλος του Δ.Σ. μας Γιάννης Τζαβελάκος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κέας-ΣΦΚ Βύρων Ρηγινός, “βγαίνουμε” στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ, στην πρωινή εκπομπή της Άννας Μουσδούκου με θέμα ¨Η Ιστορία Επιστρέφει στη Τζιά”. Παρουσιάζουμε το Πρόγραμμα για τα “100 Χρόνια Ναυάγια Κέας”.
 • Στις 30/3 είχαμε την Γενική Συνέλευση 2016 με εκλογές όπου αναδείχθηκε το παρών σχήμα του Δ.Σ. με διετή θητεία.
 • Στις αρχές Απριλίου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Κέας και του Αντιπροέδρου μας Χρήστου Δίπλα και με την συνδρομή του Δήμου Κέας, πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 1 έως και την Κυριακή 3 Απριλίου 2016, εκπαιδευτική επίσκεψη στη Τζιά 72 Σπουδαστών και 6 Καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την μελέτη-αποτύπωση 6 καθοικιών της Κέας. Αποτέλεσμα αυτής της σημαντικής δουλειάς βλέπετε στο νέο μας Ημερολόγιο του 2017. Περισσότερα για το θέμα αυτό στη συνεχεία.
 • Στις 17/4 επισκεφτήκαμε ένα χώρο-έκπληξη, το Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος.
 • Την Δευτέρα 23/5 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, η Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Προγράμματος  “100 Χρόνια Ναυάγια Κέας”. Την ευθύνη της διοργάνωσης αυτής ανέλαβε η εταιρία Δημοσίων Σχέσεων Asset-Ogilvy υπό την επίβλεψη της Πρόεδρου της κας Μπέττυ Καζακοπούλου. Παρουσίασαν ο Περιφερειάρχης Νοίου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Κέας, η Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κα Αγγελική Σίμωσι και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κέας-ΣΦΚ Βύρων Ρηγινός. Η δημοσιότητα που ακολούθησε τόσο σε έντυπα όσο και σε ψηφιακά ΜΜΕ ήταν πέρα και έξω από κάθε προσδοκία μας.
 • Συνάντηση ΣΦΚ στο Σχολείο Κέας. Την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 με μεγάλη προσέλευση εκπροσώπων του Λυκείου  Κέας, του ΕΠΑΛ, των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων και των μαθητών, το Προεδρείο και μέλη του Συλλόγου Φίλων Κέας παρουσίασαν και συζήτησαν το «Πρόγραμμα Υποτροφιών Carl Spencer».
 • Στις 23/7 είχαμε τη Συναυλία Ειδικού Σκοπού της Κλεονίκης Δεμίρη στο Κηποθέατρο του Λαογραφικού Μουσείου Κέας. Σκοπός • Η Συγκέντρωση Πόρων για την ενίσχυση του Προγράμματος Υποτροφιών Αριστούχων Τελειοφοίτων Μαθητών των Λυκείων Κέας.
  • Επίσης εκτεθήκαν και διατεθήκαν έργα τέχνης και αντικείμενα, προσφορές από Τζιώτες και άλλους καλλιτέχνες ή ιδιώτες, για την περαιτέρω ενίσχυση του καλού μας σκοπού.
 • Παράλληλα διοργανώνεται Λαχειοφόρος Αγορά με σκοπό την ενίσχυση του “κουμπαρά” για το «Πρόγραμμα Υποτροφιών Carl Spencer». Το κάλεσμα του ΣΦΚ προς τους Τζιώτες επιχειρηματίες βρίσκει θετική ανταπόκριση με συγκέντρωση δώρων συνολικής αξίας €2.600 από 31 επιχειρήσεις. Τους ευχαριστούμε θερμά για άλλη μια φορά.
 • Στις 20/8 διεξάγεται με επιτυχία το 5ο BAZAAR ΣΦΚ. Παράλληλα γίνεται και η κλήρωση της Λαχειοφόρου Αγοράς.
 • Στις 27/9 ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΤΗΣ ΚΕΑΣ ΞΑΝΑΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ TV στην εκπομπή ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ με τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα. Συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των τριών Συνδιοργανωτών της εκδήλωσης: ζωντανά  ο Δήμαρχος Κέας Γιάννης Ευαγγέλου, ενώ μέσω Skype Link o Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κέας-ΣΦΚ Βύρων Ρηγινός.
 • 30/9 – 2/10/16 πραγματοποιείται το Διεθνές Συνέδριο 100 Years from the Sinking’s of S/S BURDIGALA & HMHS BRITANNIC. Με μεγάλη επιτυχία, συμμετοχή 140 συνέδρων & δημοσιογράφων από 14 χώρες, εκλεκτούς ομιλητές από Αμερική, Αγγλία, Γερμανία, Μάλτα, Ρωσία και Ελλάδα, ΜΕΤΑΞΥ των οποίων αρχαιολόγοι, ιστορικοί, περιβαλλοντολόγοι και δύτες παγκοσμίου βεληνεκούς. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή 30/9 η δράση Flotilla Water Parade με επικεφαλής το σκάφος του Λιμενικού Σώματος, με τρεχαντήρια και στολίσκο σκαφών, που απέδωσαν φόρο τιμής στις ζωές των ατόμων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των δυο ναυαγίων. Τις επόμενες ημέρες, η ομάδα εθελοντών δυτών που υποστηρίχθηκε τοπικά από το Kea Divers, καταδύθηκε στα δυο ναυάγια και τοποθέτησε αναμνηστικές πλάκες για τα 100 χρόνια από τη βύθιση των δυο υπερωκεανίων αλλά και σε μνήμη του Άγγλου δύτη Carl Spencer, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε μια μεγάλη καταδυτική αποστολή του National Geographic το 2009 στο ναυάγιο του «Βρετανικού». https://100yearskeashipwrecksdotorg.files.wordpress.com/2016/10/07.jpgΟι δύο επετειακές μαρμάρινες πλακέτες σε μνήμη των 100 ετών και σε μνήμη του Άγγλου δύτη Carl Spencer, που άφησε την τελευταία του πνοή στο ναυάγιο του HMHS BRITANNIC, επιχειρώντας σε αποστολή του National Geographic Society τον Μάιο του 2009.
 • Ο Δήμαρχος Κέας, κύριος Γιάννης Ευαγγέλου, υπογράμμισε πως «η επιτυχία αυτής της διοργάνωσης κέντρισε το ενδιαφέρον όχι μόνο των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων του νησιού» και πως «μετά από αυτή την επιτυχημένη συνδιοργάνωση θα συνεχίσουμε όλοι τη συζήτηση για τα ναυάγια της Κέας». Τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κέας, τόνισε πως «η αξιοποίηση όλων των ναυαγίων της περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντική για την δημιουργία του καταδυτικού προφίλ της Κέας, με απώτερο στόχο το νησί να αναδειχθεί σαν ένας παγκόσμιος και μοναδικού ενδιαφέροντος Καταδυτικός Προορισμός. Είμαστε περήφανοι για την μεγάλη επιτυχία του Συνεδρίου».
 • Επίσης το «παρών» έδωσε και ο Πλοιάρχος (ΠΝ) Λεωνίδας Τσιαντούλας, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ενώ όλη η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγλου αυτοδύτη Carl Spencer. Τα Συμπεράσματα του Συνεδρίου εδώ: https://100years-kea-shipwrecks.org/2016/09/14/press-release-14-09-16/
 • Αξίζει να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας https://100years-kea-shipwrecks.org/reference-linksinternet-posts-about-the-event/ όπου έχουν σταχυολογηθεί εκατοντάδες άρθρων που δημοσιεύθηκαν εντός & εκτός Ελλάδας.
 • 14/11 & 21/11/16: διεθνής δημοσιότητα ξετυλίγεται για την 100-ετηριδα των δυο ιστορικών ναυαγίων της Κέας, ενώ προβάλλονται ντοκιμαντέρ από το BBC και άλλους.
  Γιατί λοιπόν το 2016 ήταν χρονιά ορόσημο για τον ΣΦΚ;
  Χρειάζεται να το αναλύσουμε;
Ευχαριστούμε τους εθελοντές δύτες Δημήτρη Γκαλλών & Derk Remmers για την παραχώρηση του οπτικοακουστικού υλικού! 👍 ☝️
Περισσότερες Πληροφορίες στις σελίδες:
• Ένα αναλυτικό φωτογραφικό άλμπουμ σχετικά με την εκδήλωση με κλικ ΕΔΩ!

https://100yearskeashipwrecksdotorg.files.wordpress.com/2016/10/dsc_0363.jpg

Το τραπέζι των Συμπερασμάτων για το κλείσιμο του Συνεδρίου συντόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κέας Βύρων Ρηγινός, ενώ συμμετείχαν από αριστερά οι: ο Δήμαρχος Κέας Γιάννης Ευαγγέλου, ο ιδιοκτήτης του HMHS BRITANNIC Simon Mills, ο φωτογράφος-ναυαγιοερευνητής Leigh Bishop, ο συγγραφέας, παρουσιαστής και ναυαγιοερευνητής Richie Kohler και ο ιστορικός, συγγραφέας και ναυαγιοερευνητής Δημήτρης Γκαλλόν.

Η Χρονιά που έρχεται

Οι σημαντικοί άξονες που το Δ.Σ ομόφωνα έχει αποφασίσει να κινηθεί ο ΣΦΚ για το 2017 συνοπτικά περιλαμβάνουν:

 • Την Έναρξη του Προγράμματος Υποτροφιών Carl Spencer, με διάθεση €6.000 σε μαθητές  & €2.000 σε επείγουσες ανάγκες των Σχολείων  Κέας. Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια εμπλουτισμού του κουμπαρά και της καμπάνιας καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου έτους. Η στήριξη της τοπικής κοινωνίας κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη.
 • Πρόγραμμα Καθοικιών Κέας. Με δύο δράσεις.
 • Έναρξη συνεργασίας του ΣΦΚ με την οργάνωση Life Debag με στόχο την μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας. Με πολλαπλές Δράσεις από τον Απρίλιο μέχρι και τον Αύγουστο, συνεργασίες με τον Δήμο Κέας και άλλους φορείς  κ.λπ. Επικοινωνιακά θέλουμε να προωθηθεί η Ανακήρυξη «Κέα – Έτος 2017: Αποπλαστικοποιμένη Νήσος»
 • Πρόγραμμα Μελισσοκομίας Κέας. Με δύο δράσεις. Ο Γιώργος Σπέης θα συντονίσει το πρόγραμμα αυτό..
 • Διερεύνηση πρότασης για την Έκδοση βιβλίου Γ. Σπέη «Η Τζιά, ο Πολιτισμός της και ο Επισκέπτης, Μια προσέγγιση στο Πολιτιστικό τοπίο της νήσου Κέας»
 • Συνέχιση Στήριξης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Κέας | π.χ. από τα Έσοδα του Χριστουγεννιάτικου Λαχνού κ.ά.
 • Συνέχιση των παραδοσιακών μας δράσεων με επισκέψεις π.χ. στην Καρθαία τον Ιούνιο, το  6o Bazaar μας τον Αύγουστο, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και άλλους χώρους τους φθινοπωρινούς μήνες, για να κλείσουμε πάλι τη χρονιά με μια αντίστοιχη Χριστουγεννιάτικη γιορτή τον Δεκέμβριο του 17.
 • Τέλος σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε συχνά τις ιστοσελίδες μας και αν έχετε παρουσία στο Facebook να μας κάνετε Like στο @sfkeas

Συνοψίζοντας τη νέα Στρατηγική μας [το Πρόγραμμα Δράσεων ΣΦΚ 2017 εδώ!]

* Μακροπρόθεσμη όπως π.χ. το Πρόγραμμα Life Debag, το πλησίασμα με την τοπική κοινωνία όπως π.χ. μέσω του Προγράμματος Υποτροφιών Carl Spencer κ.ά.
* Μικροπρόθεσμη με άμεσα οφέλη για το νησί όπως π.χ. με το Πρόγραμμα για τη Μελισσοκομία της Κέας, την ενίσχυση του Ιατρείου κ.ά.
* Πολιτιστική όπως επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, διοργάνωση εικαστικών δρωμένων, φεστιβάλ, συνεδρίων, εκδόσεων κ.π.ά.
* Θεσμικών Παρεμβάσεων όπου και όταν αυτές απαιτούνται, π.χ. για την Μαρίνα του Βουρκαρίου κ.ά.
* Οικονομική υγεία του ΣΦΚ και διαφάνεια. Το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα της χρονιάς 2016 μας ενδυναμώνει ενώ ο Ταμίας μας Στέφανος Ψαράκης δεν αφήνει ούτε 1€ να πέσει κάτω!
* Τι χρειάζεται ο ΣΦΚ. Την ενεργότερη συμμετοχή των Μελών μας, την προσέλκυση των νέων προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον του, και άλλα θέματα που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στη Γενική μας Συνέλευση του Μαρτίου.

Αρέσει σε %d bloggers: